Храни с антивъзпалителни свойства може да помогнат за намаляването на възпаленията в организма, но само ако изключите такива, които предизвикват неразположенията в тялото. Когато възпаленията са под карантина, не само че имаме повече енергия, но и губим тегло, а намаляването на мазнините върху корема е по-лесно от всякога. Включете в дневното си меню храни, които имат антивъзпалителни качества.
Плодове и зеленчуци
Всички представители на тези хранителни групи заради голямото съдържание на фибри и нутриенти, борят хроничните възпаления. Първенци сред тях обаче са ябълките, горските плодове, броколито, гъбите, папаята, ананасът и спанакът.
Зелен чай
Флавоноидите в зеления чай притежават натурални антиоксидантни качества, а катехинът епигалокатехин галат помага за намаляването на телесната мазнина.
Мононенаситени мазнини
Те са полезни за сърцето и за повишаването на нивата на добрия холестерол. Съдържат се най-много в зехтина, бадемите и авокадото.
Oмега-3 мастни киселини
Изследванията сочат, че диети с по-висок процент на омега-3 мастни киселини и на по-малък процент омега-6 мастни киселини намаляват възпаленията. Храни с повече омега-3 са орехите, лененото семе и някои риби като сьомгата, която вирее в Аляска.
Подправки
Чесънът, куркумата, канелата, джинджифилът и лютите чушки имат свойствата да виждат сметката на възпаленията.
Пълнозърнести
Богати на фибри, пълнозърнестите храни помагат за контрола на инсулина в тялото. Високото съдържание на витамини от група В намалява нивата на възпалителния хормон хомоцистеин.
Коментари (0)
Вашият коментар