Кои храни се използват за лечение на много болести?
Най-често това са цвекло, карфиол, селъри, зеленолистни. Също така ябълки, авокадо, смокини, лимони, грейпфрут.
Какво трябва да е съотношението на алкални към киселинни храни, за да сме здрави?
Винаги плодовете и зеленчуците трябва да присъстват в менюто ни. Ако изцяло ядем киселинно образуващи храни, няма да се разболеем, но ще започнем да качваме килограми. Добре е да приемаме 60-70% алкални храни и 30-35% киселинни, като в тях влизат и животинските протеини. Има и един хубав растителен протеин, който е на върха на пирамидата - белен коноп. Той съдържа около 20 аминокиселини, които са незаменими. Може да се добави към кисело мляко, плодове, шейкове, смутита, както аз обичам. Много засища.
Месото или хлябът е по-киселинна храна?
И двете влияят на организма по един и същи начин. А ако правим хамбургер, е по-добре да вземем чисто филе и пълнозърнест хляб. По-добре ще е за здравето.
Може ли да се алкализираме с вода с лимон?
Може, но когато пием вода с лимон, е добре да си измием зъбите, защото това, което остава по тях, разяжда зъбния емайл. Или течността да се пие със сламка.
Може ли да отслабнем с алкална диета за 2-3 седмици?
Като специалист по храненето знам, че алкалното хранене не влияе толкова на слабеенето, колкото балансираното хранене с протеини, въглехидрати и мазнини.
Алкални или киселинни са консервите, които правим за зимата?
Затварянето в буркани на сезонни храни е добро решение. Те са алкална храна. Шапка свалям на хората, които правят лютеница. Аз също правя. Ако затворим буркан с месо, ще имаме киселинна храна, но е по-добре от колбас. А най-добре е да купим охладено месо.
Коментари (0)
Вашият коментар