Червено цвекло - за червеновиолетов цвят
Цвят от бъз (чрез варене или като сок) - за сивосинкав цвят
Листа от червено зеле - червено до лилаво
Чай от хибискус - червено
Касис (като отвара или суров сок) - наситено синьо
Червен касис - нежно червено
Кора от червена ябълка - розово до червеникаво
Цвят от ружа - пастелно синьо, прозрачно сиво
Кора от бреза - червеникаво
Листа от бреза - светло зелено
Студен чай от мате - зелено
Горещ чай от мате - липово жълто
Листа от коприва - светло зелено
Перуника - светло зелено до кафеникаво
Листа от ябълково дърво - жълто
Листа от бръшлян - зеленикаво
Шафран - жълто, оранжево
Цвят от люляк - жълто до светло лилаво
Цвят от лайка - жълтеникаво
Листа от клен (червен или жълт) - златисто жълто
Моркови - оранжево жълто
Изсушен цвят от паричка - охра
Спанак - зелено
Кора от дъб - мраморно кафяво
Листа от лешников храст - кафяво
Отвара от кафе - пъстро кафяво
Магданоз - зелено
в Люспи от лук - тъмно червено до кафяво
Обикновено се приготвя силна отвара от гореща вода и оцветяващата съставка, в която яйцата се държат най-малко 30 минути. Освен изброените може да се използват и много други корени, подправки, чайове, плодове и зеленчуци, също черупки от орехи и черен чай. Много приятен оранжев цвят дава чаят от ройбос или хънибуш. При белите яйца интересни нюанси дават запарките от лайка, шафран и особено ким. Червените светлосенки пък идват от червената ряпа, цвеклото, домати и сок от червени чушки. Известно е, че именно тук лъжица оцет подсилва цвета към посока светло лилаво. След боядисване ги гланцираме в кърпа, напоена със зехтин. Твърдо сварените боядисани яйца имат трайност 1-3 седмици.
Ако ви се вижда твърде трудоемко, от дрогериите може да закупите готови растителни екстракти. Тогава ги добавяме още докато варим яйцата.
По правило всички изкуствени бои, които се предлагат в търговската мрежа, трябва да са безвредни за здравето. Включително и готово боядисаните наши и вносни яйца в изкусително красива палитра.
Ето още няколко съвета за по-чувствителните и оригинални хора
В литър вода варим половин кг люспи от лук до по-гъста консистенция. Добавяме супена лъжица оцет. Предварително увиваме всяко сварено вече яйце с люспа от стар червен лук, завиваме в тензух или алуминиево фолио, завързваме с конец. Държим в отварата до достигане на повече или по-малко наситен цвят.
В литър вода сваряваме 20 г куркума, прибавяме яйцата и ги варим до желаната твърдост. Те се оцветяват в пастелно жълто.
Нарязваме на ситно две грудки червено цвекло. Сваряваме в литър вода. Прецеждаме отварата и добавяме лъжица оцет. Потапяме свареното яйце. Ефектът е от светло до тъмно червено.
В литър вода кипваме 500 г червено зеле. След това добавяме суровите яйца и ги варим в отварата. Получава се бледолилав цвят. Ако държим по-дълго, яйцето става на виолетови мраморни петна.
Запарка от 10 пликчета черен чай в литър вода. После варим в нея суровите яйца. Резултатът е нежно кафяв рисунък.
Коментари (0)
Вашият коментар