Напишете дума/думи за търсене

Яйца се боядисват и в събота, ако сте пропуснали четвъртък (+съвети)

Червено цвекло - за червеновиолетов цвят

Цвят от бъз (чрез варене или като сок) - за сивосинкав цвят

Листа от червено зеле - червено до лилаво

Чай от хибискус - червено

Касис (като отвара или суров сок) - наситено синьо

Червен касис - нежно червено

Кора от червена ябълка - розово до червеникаво

Цвят от ружа - пастелно синьо, прозрачно сиво

Кора от бреза - червеникаво

Листа от бреза - светло зелено

Студен чай от мате - зелено

Горещ чай от мате - липово жълто

Листа от коприва - светло зелено

Перуника - светло зелено до кафеникаво

Листа от ябълково дърво - жълто

Листа от бръшлян - зеленикаво

Шафран - жълто, оранжево

Цвят от люляк - жълто до светло лилаво

Цвят от лайка - жълтеникаво

Листа от клен (червен или жълт) - златисто жълто

Моркови - оранжево жълто

Изсушен цвят от паричка - охра

Спанак - зелено

Кора от дъб - мраморно кафяво

Листа от лешников храст - кафяво

Отвара от кафе - пъстро кафяво

Магданоз - зелено

в Люспи от лук - тъмно червено до кафяво

Обикновено се приготвя силна отвара от гореща вода и оцветяващата съставка, в която яйцата се държат най-малко 30 минути. Освен изброените може да се използват и много други корени, подправки, чайове, плодове и зеленчуци, също черупки от орехи и черен чай. Много приятен оранжев цвят дава чаят от ройбос или хънибуш. При белите яйца интересни нюанси дават запарките от лайка, шафран и особено ким. Червените светлосенки пък идват от червената ряпа, цвеклото, домати и сок от червени чушки. Известно е, че именно тук лъжица оцет подсилва цвета към посока светло лилаво. След боядисване ги гланцираме в кърпа, напоена със зехтин. Твърдо сварените боядисани яйца имат трайност 1-3 седмици.

Ако ви се вижда твърде трудоемко, от дрогериите може да закупите готови растителни екстракти. Тогава ги добавяме още докато варим яйцата.

По правило всички изкуствени бои, които се предлагат в търговската мрежа, трябва да са безвредни за здравето. Включително и готово боядисаните наши и вносни яйца в изкусително красива палитра.

Ето още няколко съвета за по-чувствителните и оригинални хора

В литър вода варим половин кг люспи от лук до по-гъста консистенция. Добавяме супена лъжица оцет. Предварително увиваме всяко сварено вече яйце с люспа от стар червен лук, завиваме в тензух или алуминиево фолио, завързваме с конец. Държим в отварата до достигане на повече или по-малко наситен цвят.

В литър вода сваряваме 20 г куркума, прибавяме яйцата и ги варим до желаната твърдост. Те се оцветяват в пастелно жълто.

Нарязваме на ситно две грудки червено цвекло. Сваряваме в литър вода. Прецеждаме отварата и добавяме лъжица оцет. Потапяме свареното яйце. Ефектът е от светло до тъмно червено.

В литър вода кипваме 500 г червено зеле. След това добавяме суровите яйца и ги варим в отварата. Получава се бледолилав цвят. Ако държим по-дълго, яйцето става на виолетови мраморни петна.

Запарка от 10 пликчета черен чай в литър вода. После варим в нея суровите яйца. Резултатът е нежно кафяв рисунък.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X