Необходими продукти
20-24 бр. сурови непочистени тигрови скариди
500 мл вода
500 мл кокосово мляко
2 ч.л. тайландски рибен сос
150 г стъклени нудели
50 г кълнове от мунг-боб
сокът и кората от половин лимон или цяла лимета
сол
За лакса-пастата:
6 стръка кориандър с листата
3 скилидки чесън, смачкани
1 прясно чили, почистено от семките и нарязано
1 стрък лимонова трева, само средната част нарязана
3 см парче пресен джинджифил, обелено и нарязано
2 ч.л. скаридова паста
1/2 ч.л. куркума
2 с.л. фъстъчено олио
Начин на приготвяне
Скаридите се почистват, обелват и заделят настрана. В 500 мл вода се слагат главите и броните на скаридите и се оставят да врят 10 минути.
През това време всички съставки за пастата лакса се смилат в блендер. Разрежда се с около 100 мл от кокосовото мляко и рибения сос.
Останалото кокосово мляко се кипва, добавят се лакса и прецедената вода от сварените брони на скаридите. Оставя се да ври тихо 30 минути. Добавят се скаридите, кълновете, настърганата кора и сокът на лимона, оставя се да ври още 5 минути.
През това време нуделите се заливат с гореща вода и след 3 минути се отцеждат. В 4 купички се разпределят нуделите, заливат се със супата и скаридите се разпределят по порциите. Гарнира се с кориандър или босилек.
Коментари (0)
Вашият коментар