Сосът бешамел е един от петте основни класически соса във френската кухня. Използва се както самостоятелно, така и като базова съставка в приготвянето на ред други сосове и ястия. Въпреки че на пръв поглед изглежда лесен, има няколко тънкости при приготвянето му, които трябва да знаем, за да получим идеалния сос бешамел.
Необходими продукти:
50 г масло
50 г брашно
500 мл мляко
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В касерола разтапяме масло и добавяме брашно. Запържваме брашното в течение на 2-3 минути, като постоянно разбъркваме до получаване на златист цвят. Сваляме сместа от огъня и с тънка струя наливаме млякото и разбъркваме с шпатула. Добавяме сол и черен пипер и варим на слаб огън около 30-40 минути, като постоянно разбъркваме соса.
Коментари (0)
Вашият коментар