Необходими продукти:
1 белтък
2 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. течна глюкоза
2 с.л. мед
2 с.л. вода
50 г шамфъстък
оризови кори
Начин на приготвяне:
1. Застелете правоъгълна тава за печене с оризови кори. Разбийте белтъка на сняг в огнеупорен съд.
2. Смесете захарта, глюкозата, меда, водата в малка тенджера на слаб огън. Разбърквайте 3-5 мин, докато сместа започне леко да се напуква или достигне 135?С, измерени с готварски термометър. Махнете от котлона.
3. Изсипете постепенно сиропа в белтъка с разбъркване, докато не започне да се сгъстява и глазира.
4. Добавете шамфъстъка, разбъркайте и разстелете в тавата с натиск. Покрийте с пласт оризови кори и притиснете с тежест цялата повърхност. Оставете да се охлади и нарежете във форма по желание. Завийте по отделно парчетата в намаслена хартия.
Шамфъстъкът съдържа витамин Е, който е полезен антиоксидант. Ядките са богати на протеини и не съдържат холестерол.
Полезни са при силни физически и умствени натоварвания – премахват умората и подобряват самочувствието. Подобряват работата на сърцето.
Източник: списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар