Напишете дума/думи за търсене

д-р Гайдурков ни съветва как да не връщаме свалените килограми

Докато слабеем, да приемаме ли олио със салатата?

Трябва да премахнем екстрахираните (извлечени) мазнини – олио, зехтин и т.н., и да ги заменим с интегрални – смлени ядки, авокадо,суров яйчен жълтък (след щателно измиване на черупката), минимално количество краве масло, добавени след термичната обработка. На трето място следва да изключим тестените изделия и хляба, включително пълнозърнестите. Съвременните са с променен състав и висок гликемичен индекс. Заменете ги с безглутенови варива: царевица, киноа, кафяв ориз, елда, лющено просо, амарант.

Колко плодове и зеленчуци да хапваме, за да слабеем?

Включете свободно количество сурови зеленчуци и плодове. Допълнете със сурови неосолени ядки: орехи, бадеми, сусам, лешник и др. (без фъстъци).Суровата храна следва да съставлява две трети от дневния хранителен прием. От термично обработените храни на първо място ползвайте бобени варива: леща, нахут, грах, фасул. Последните е желателно да бъдат комбинирани с посочените горе зърнени варива, както и със сурови ядки, добавени след термичната обработка (може и под формата на дресинги).

Кои продукти от животинските да включим в менюто си?

От животинските храни е желателно да включите суров яйчен жълтък под формата на дресинги с ядки, хладни застройки (под 40 градуса), кремове с плодове и др. Риба, препоръчително домашно маринована в лимонов сок и подправки, без сол, също задушена за кратко на пара или леко запечена във фолио – 1-2 пъти седмично. Меса – пасищно пиле и др. – до 1 път седмично (с малко калиева сол). Млечни продукти – до 2 пъти седмично, задължително обезсолени. Животинските продукти (с изключение на жълтъка) съчетавайте на един прием само със зеленчуци или консумирайте непосредствено след зърнените варива, но не и успоредно с тях. Преработените храни - баници, пица, комбинирани ястия и т.н., ползвайте като празнични – до 1 път седмично. Оставете си един профилактичен ден в седмицата – само на вода (евентуално плодове, сурови зеленчуци, фрешове). Веднъж на сезон провеждайте 7-10-дневно суровоядно разтоварване на плодове, зеленчуци и ядки.

Във всеки брой на списание "Рецепти за здраве" ще откриете подобни теми и материали, както и много вкусни и здравословни рецепти.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X