необходими продукти:
800 г телешки врат на хапки
4 с.л. олио
2 с.л. масло
2 стръка мащерка
2 стръка риган
1 стрък розмарин
1 дафинов лист
500 мл червено вино
500 г гъби на резенчета
200 г обелени малки лукчета
сол и черен пипер на вкус
начин на приготвяне:
1. Загрейте олиото и маслото. Запечатайте месото от двете страни до зачервяване. Завържете с кухненски конец всички подправки на снопче и ги поставете в тенджерка. Налейте малко вино и задушете на тих огън за 20 минути.
2. Прибавете гъбите и лукчетата. Гответе до пълно омекване месото, като периодично добавяте по малко вино.
3. В края на готвенето посолете, подправете с черен пипер и отстранете подправките.
Не разбърквайте месото когато го запържвате. Оставете го да се зачерви от едната страна и след това го обърнете. Ако го разбъркате в началото, месото ще отдели много вода и ще започне да се вари вместо да се пържи. Така ще се влоши качеството на ястието, месото ще остане твърде, влакнесто и сухо. Яхнията е още по-вкусна, ако я оставите да престои един ден, за да може да поеме по-добре ароматите.
Източник: списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар