Напишете дума/думи за търсене

Видовете чорапи, които може да навредят на краката

Известно е, че някои видове обувки са лоши за краката. Намигвам към високите токчета и джапанките. Но когато става въпрос за здравето на краката, има нещо друго, което често се пренебрегва: типът чорапи, които носим.
Чорапите могат да осигурят защита на краката и да помогнат за контрол на влагата, контрол на температурата, комфорт и подкрепа.
Попитахме ортопедите и други лекари по краката какво да търсите – и какво да избягвате – когато търсите чорапи, които са удобни и помагат за поддържането на здрави крака.

Избягвайте тъмни или черни чорапи
Когато носите тъмни или черни чорапи, багрилото на текстила може да се разтрие върху кожата и ноктите.
Това може да причини ненужно безпокойство, защото може да имитира появата на натъртване или кожна лезия. Може също така да причини дразнене и потенциално контактен дерматит или алергична реакция.

Ако сте си купили тъмни чорапи, задължително ги
изперете, преди да ги носите, за да намалите вероятността от оцветяване на кожата и ноктите.
Д-р Ебони Винсент-Слийт - ортопед и хирург на краката и глезените в OC Podiatry, отбеляза, че черните чорапи често са по-малко дишащи. Материалът може също да заседне под ноктите на краката, което може да доведе до гъбички.

За ежедневни чорапи (не компресионни чорапи) тя предлага да направите тест с ръката си, преди да купите, за да видите колко гъвкав е материалът.

„Искате да сте сигурни, че материалът е дишащ и не е суперплътен. В противен случай, ако краката ви вече са склонни да се потят, „всичко, което правите, е да изолирате краката си още повече".

Избягвайте чорапи, които улавят влагата
Правилните тъкани са важни, защото те „могат да отвеждат влагата и да предотвратят проблеми като стъпалото на спортиста и гъбички по ноктите", обяснява д-р Прия Партхасарати - ортопед и партньор в US Foot & Ankle Specialists of the Mid-Atlantic и говорител на Американската подиатрична медицинска асоциация.
Трите основни вида тъкани, използвани за чорапи, са памук, вълна и синтетика.

„Памукът традиционно не поглъща много влага и просто кара влагата да седи върху кожата. Вълната е малко по-добра, но обикновено е по-дебела, така че хората, разбираемо, не обичат да носят вълнени чорапи през лятото, когато е много горещо.

Повечето хора обичат да носят синтетични чорапи, които са смесица от различни материали и обикновено добре отвеждат влагата.
Компресионните чорапи могат да помогнат за подобряване на притока на кръв.

Избягвайте чорапи, които не стоят правилно
Ако чорапът е твърде разхлабен, може да се плъзне в обувката и да причини триене или да доведе до мехур или мазол. Ако е твърде стегнат, всъщност може да причини болезнена гънка и да ограничи притока на кръв.
Ако ще носите чорапи, които са по-стегнати, използвайте компресионни чорапи, които стигат до коляното и може да помогне за подобряване на кръвния поток.

Как да разберете дали един чорап пасва правилно?
„Чорапите трябва да стоят добре, особено около свода, и областта на петата на чорапа трябва да се изравнява с петата ви, без да се разтяга", обяснява Партхасарати. „Краката не трябва да се движат в чорапите и не трябва да се чувстват ограничени в тях.
Има дори опции за ляв и десен чорап, които моделират контура на всеки крак, и могат да бъдат по-удобни, особено за спортисти.

Никога не носете отново чифт износени чорапи
Има много неща, които се натрупват по краката - пот, масла и всичко друго, което се отделя от кожата в самия чорап, заедно с мръсотия.
Носенето на мръсни чорапи може да доведе до здравословни проблеми на краката като дразнене на кожата и гъбични инфекции. Дори ако чорапите ви не изглеждат мръсни или не се усещат потни, трябва да носите нов чифт всеки ден. В зависимост от дейностите, които извършвате, може да се наложи да сменяте чорапите през деня, ако станат особено мръсни или потни.

Гъбичките са навсякъде в околната среда и когато се потим, това е мястото, където те наистина обичат да растат и процъфтяват.
За всеки, който има анамнеза за стъпало на спортист или гъбички по ноктите, е добре да пръска обувките си с противогъбичен спрей всеки ден или поне веднъж седмично. Всъщност не е лоша идея всеки да прави това.


Избягвайте да носите маратонки без чорапи
Нямате тази първоначална защитна бариера без чорап. Може да развиете микоза, гъбички по ноктите и мазоли.
Има толкова много различни възможности за избор на чорапи за различните типове обувки.

Изхвърлете чорапи, които са разтегнати или имат дупки в тях
Дупките в чорапите ви обикновено се появяват на местата, където се разпределя теглото ви.
Носенето на чорапи с дупки може да причини мехури и да изложи краката ви на мръсотия и влага.
Чорапите трябва да се сменят на всеки три до шест месеца или когато имат дупки в тях или вече не запазват формата си.

Уверете се, че носите правилния вид чорапи
Например, ако сте бегач, искате да търсите смесени тъкани, които са влагоотвеждащи и антимикробни, като полиестер, найлон и спандекс. За хората с диабет диабетичните чорапи са по-хлабави и не притискат в никакви области, което може да причини язви или рани.
Ако имате подуване на краката или разширени вени, компресионните чорапи са полезни.

Има хиляди опции за чорапи и е важно да направите проучване, преди да изберете най-доброто за вас. Комфортът и здравето на вашите крака зависят от това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X