Напишете дума/думи за търсене

Не си въобразявате – тази част от тялото наистина изчезва с възрастта

Ако внезапно станете много по-запознати и смели с молива си за вежди, това може да е, защото те започват да изтъняват. Причините могат да бъдат комбинация от възраст, генетика, начин на живот и може би дори някои тревожни здравословни състояния.

Защо се случва оредяването на веждите?
Дерматологът д-р Клеър Волински обяснява, че намаляващите хормонални нива (както при мъжете, така и при жените) често са причина за изтъняване на веждите. „С възрастта както тестостеронът, така и естрогенът намаляват, което оказва влияние върху цикъла на растеж на космите и самия космен фоликул", казва тя. „Космените фоликули изтъняват и някои спират да произвеждат напълно."

Някои навици в начина на живот също могат да допринесат за проблема.
Запушването на космените фоликули на веждите с продукти като слънцезащитен креми и овлажнител също помага за ускоряване на процеса на изтъняване.

Друга основна причина може да е колко време сте прекарали в скубане на веждите си през годините. Оредяването на веждите може да започне още през 30-те или 40-те години на човешкия живот, но има тенденция да става по-забележимо през 50-те и след това. Точната възраст може да варира в широки граници в зависимост от генетиката, цялостното здраве и фактори на начина на живот.

Обратно, андрогенните хормони могат да направят веждите ви да изглеждат по-дебели
Докато изтъняването е проблем за много хора, някои имат обратния проблем, когато остареят. Всички имаме поне един дядо покрай нас, чиито вежди стават все по-плътни всяка година. Сетете се за актьора Юджийн Ливай или режисьора Мартин Скорсезе.

При някои хора, главно по-възрастни мъже, някои космени фоликули може да станат по-чувствителни към хормони, включително андрогени. Това може да доведе до по-дебели вежди, косми в носа и ушите. Андрогенните хормони са тези, които допринасят за мъжките полови характеристики, репродуктивното здраве и развитието на тялото.

Ако оредяването е драстично, посетете лекар
Винаги, когато тялото ви претърпи внезапна промяна, добра идея е да говорите с вашия лекар и бързо оредяващите вежди не са изключение.
Въпреки че всички хора притежават склонността да имаме по-малко косми като цяло с напредване на възрастта, медицинските експерти споделят, че ако веждите изтъняват драстично, може да е симптом на заболяване.

Една от ключовите причини може да бъде хипотиреоидизмът - състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони. Други възможни проблеми включват хранителни дефицити, алопеция, екзема или тежък дерматит.
Уверете се, че нивата на витамин D и хормоните на щитовидната жлеза са в нормални граници, като си правите годишен кръвен тест. Освен това се уверете, че приемате мултивитамини и се храните добре балансирано.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X