Напишете дума/думи за търсене

Излекувайте цистита с правилно хранене

За съжаление, повечето жени познават неприятните усещания и чувството за безсилие при пристъпите на цистит. Рязката болка, тежестта ниско в корема, мъчителното ходене – няма как характерните симптоми да бъдат объркани. Циститът е капризно и сложно заболяване, което винаги коства много сили и внимание.

Причините

Според статистиката от различните видове цистит са страдали между 20 и 40% от жените, като при 10% той е в хронична форма. Сред мъжете тази болест почти не се среща, като причината е в анатомичните особености на женския организъм. Цистит е общо название на възпалителни процеси на пикочния мехур със симптоматична инфекция на пикочните пътища. Може да бъде остър, хроничен, първичен и вторичен.

Възбудители най-често са обикновени стомашни бактерии, особено при отслабен имунитет. Други причини, водещи до цистит, са микротравми, настинка, хормонални нарушения, авитаминоза, неспазване на лична хигиена, консумация на люта храна и алкохол. Свързаният с цистита уретит има сходни симптоми и възниква в резултат на полови инфекции – хламидия, микоплазма, уреаплазма. Вторичният цистит се появява като следствие от различни заболявания на пикочните пътища и съседните органи при хронични възпаления на половата система.

Следователно, за да избегнем ненужните и болезнени прояви, е важно да бъдем внимателни към себе си и партньора си, да се пазим от настинки и да укрепваме имунитета си.


Правилно хранене при цистит

Храненето е един от най-важните фактори при лечение на цистит. Разбира се, то не може да замести напълно лекарствата, но е напълно възможно да ускори оздравяването. Правило номер едно е, че трябва пиете колкото се може повече течности – около 2–2,5 л дневно. Освен на водата наблягайте на пресните сокове и чайовете: от боровинки (плодове и листа), шипки, мечо грозде, лайка, коприва, магданоз – те имат диуретично и антибактериално действие. По този начин ще отмиете инфекцията от организма и ще попречите на бактериите да се задържат. Още един плюс е, че ще регулирате нивото на киселинност на урината, тъй като именно при повишена киселинност възниква неприятно чувство на парене.

Сред плодовете най-полезни са динята, пъпешът, гроздето, заради своите диуретични свойства. Наблягайте също на доматите и млечните продукти. За да функционира нормално стомашно-чревният тракт, включете в менюто си по-голямо количество фибри – пълнозърнест хляб, зеле, моркови, макарони от твърди сортове пшеница, елда, овесени ядки, ориз, сухи плодове.

Следващото важно правило е да изключите всички дразнители. В никакъв случай не пийте кафе, газирани напитки и алкохол, ограничете черния чай (или го консумирайте с добавка от мляко). Не консумирайте кисели, солени, люти, мариновани и консервирани продукти. Въздържайте се да слагате на масата лук, чесън, репички, бобови храни, листни зеленчуци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X