Напишете дума/думи за търсене

Eсента и депресията не е нужно да вървят ръка за ръка

Пореден дъждовен делник, температурите падат с още няколко градуса...
Как така лятото толкова рязко приключи? Всеки ден, който започваме с подобни мисли и негативно настроение, може да ни тласне към капана на сезонната депресия, свързана с липсата на достатъчно слънце и настъпването на есенно-зимния период.

Неприятните изненади на лошото време
За съжаление, те не са свързани само с проливните дъждове и настинките. Ако лошото време ви кара да се чувствате сърдити на целия свят, безсилни и апатични, възможно е да изпитвате някои от многобройните симптоми на есенната депресия.
Сред тях са и липсата на енергия, проблемите с концентрацията, сънливостта, липса на желание за секс и дори хранителни разстройства.

Специалистите смятат, че симптомите се дължат на хормоналните промени в тялото, причинени от липсата на достатъчно слънце. Повишават се нивата на хормона мелатонин, което води до нужда от повече сън и до понижаване на телесната температура (компенсираме го като хапваме висококалорични храни). В същото време се понижават нивата на хормона серотонин, който ни носи усещането за щастие, и допамин, което причинява липса на енергия и понижена концентрация.

Как да си върнем усмивката?
В зависимост от тежестта на симптомите може да се наложи консултация със специалист, но преди да се изкушите да посегнете към лекарствата, опитайте нашата стратегия за добро настроение:
- Първа и задължителна стъпка е ежедневният престой на открито по 1 час, за да получите поне минималната необходима доза слънчева светлина.
- Включете в менюто си храните приятели на доброто настроение и ума: банани – спомагат за повишаването на нивата на серотонина, смокини – подобряват паметта и концентрацията, боровинки, богати на витамини, които се борят срещу стреса и апатията. Пийте чай от жълт кантарион – известен като лек срещу лошото настроение и апатията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X