Напишете дума/думи за търсене

Чували ли сте за кафе-дрямка?

„Кафе-дрямката е кратка дрямка, която се случва веднага след консумация на кофеин, за да се комбинират предимствата на почивката и бдителността", обяснява д-р Кийша Съливан, пулмолог и специалист по съня в Kaiser Permanente в Мериленд.

Нейната продължителност е 20 минути.
Идеята е, че докато се събудите, кофеинът ще е започнал да действа, подобрявайки освежаващия ефект на дрямката. Привържениците твърдят, че тази комбинация може да повиши енергията и бдителността по-ефективно, отколкото дрямката или кафето самостоятелно.

Ефикасна ли е кафе-дрямката?
Теорията е, че дрямката помага за изчистването на аденозин - невротрансмитер, който насърчава съня и се натрупва по време на будност. Когато кофеинът влезе в сила, той блокира аденозиновите рецептори, предотвратявайки натрупването на напрежение при сън и по този начин подобрява будността.
Ще разберете, че върши работа, ако се чувствате по-продуктивни или по-енергични след дрямката. Ако не се чувствате по-добре след кафе дрямката, това не е добър инструмент за вас.

Кога трябва да подремнете?
За оптимални резултати избягвайте кафе дрямките, които са твърде близо до времето за лягане.
Целете се към обедна дрямка или поне шест часа преди сън. Например, ако обикновено си лягате в 22:00, избягвайте да подремвате след 16:00.

Колко дълго трябва да дремнете?
За да бъде ефективна кафе дрямката, трябва да я ограничите до 30 минути или по-малко, защото по-дългите дрямки могат да причинят отпадналост и да нарушат желанието ви за сън. Усвояването на кофеина отнема приблизително 15-45 минути.

За повечето хора 20-минутна дрямка съвпада добре с началото на ефекта на кофеина. Тъй като индивидуалните метаболизми и съдържанието на кофеин в кафето може да варират, може да се наложи да експериментирате с малко по-дълго или по-кратко дрямка, ако не се чувствате освежени.

Започнете с 20-минутна кафе-дрямка и коригирайте времето с 5 или 10 минути, за да намерите оптималния баланс. Постоянството при избора ви на кафе помага да се поддържа стабилно ниво на кофеин и помага да се гарантира, че кафе дрямките продължават да работят.

Колко бързо трябва да изпиете кафето?
За най-добри резултати изпийте ободрителната си напитка за 5 до 10 минути.
Целта е да се гарантира, че кофеинът започва да се абсорбира, докато дремете, така че ефектът му да се прояви точно в момента, в който се събудите. Твърде бавното му пиене може да забави усвояването на кофеина и да намали ефективността на дрямката.

Колко кафе трябва да пиете?
Идеалното количество кафе за дрямка обикновено е около една стандартна чаша от 240 мл. Това количество обикновено е достатъчно, за да блокира аденозиновите рецептори и да повиши бдителността, без да претоварва вашата система.

Разбира се, индивидуалната поносимост към кофеина може да варира. Ако чаша от 240 мл не върши работа, защото или не ви дава тласък, или ви прави твърде нервни, може да се наложи да коригирате колко кафе пиете преди кафе-дрямката.

Консумирането на твърде много кофеин може да затрудни заспиването, докато твърде малко може да не осигури желаното повишаване на будността, когато се събудите.

Трябва ли да пиете чисто кафе?
Използването на захар и мляко са приемливи, ако не може да преглътнете вкуса на чистото кафе. Добавянето на захар и мляко може леко да забави усвояването на кофеина, но е малко вероятно да окаже значително влияние върху цялостната ефективност на кафе- дрямката.

Основното безпокойство би било дали добавената захар води до срив на захарта или ако допълнителните калории са проблем за вашата диета.

Безопасни ли са дрямките за кафе?
Те са безопасни за повечето възрастни, стига да не консумират повече от 400 мг кофеин или около четири чаши кафе на ден. Въпреки това бременните, кърмещите жени и тези, които се опитват да заченат, трябва да се консултират с лекарите си за насоки, като обикновено се стремят към по-малко от 200 мг кофеин дневно.
Не забравяйте, че някои медицински състояния или лекарства може да означават, че никаква употреба на кофеин не е безопасна или че трябва строго да ограничите приема на кофеин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X