Напишете дума/думи за търсене

Прави ли ни по-инфантилни западната култура?

По-възрастен шеф поправя по-млада служителка. „В „хамстер" няма П", казва началникът. "Но така се изписва", възразява 20-годишната девойка. Шефът предлага да направят справка в речника. Служителката се обажда на майка си, пуска я на високоговорител и просълзена настоява родителят й да каже на нейния шеф да не бъде толкова злобен.

Разплаканата служителка изглежда е попила идеята за „моята истина" (my truth)- популярна фраза, предназначена да рационализира вярванията на говорещия и да го предпази от критика, основана на факти. Вие може и да твърдите, че 1+1=2, но „моята истина" е, че прави три. Постмодернистите смятат този начин на мислене за изтънчен. Но криминологът от университета в Копенхаген Кийт Хейуърд го нарича детински. И е прав.

Но Хейуърд отива много по-далеч. В „Infantilised" той твърди, че младите хора днес са по-малко зрели от предишните поколения и че западната култура е виновна за това. Той предлага изобилие от примери, за да подсили тезата си. Някои хора обичат да пресъздават детските си удоволствия, като се обличат като „Моето малко пони" и купуват билети за детски центрове, където могат да скачат в топки и да се бият с възглавници. Някои продължават да преследват адреналина от тийнейджърските игри в нощни клубове дори в ранна средна възраст.

В продължение на много години като лектор г-н Хейуърд се тревожи, че неговите 18-годишни студенти „приличат на по-малко зрели тийнейджъри на прага на зрелостта и на по-страшни ученици, носещи се в чужд свят на автономия на възрастните".

Един от тях пристига на лекция, облечен в гащеризон, отбелязвайки, че е яко и му харесва да се чувства удобно. "Не си ли загрижен за инфантилизиращите нюанси на такова облекло?", попитал го господин Хейуърд. „Не, искам да се отнасят с мен като с дете. да си възрастен, е трудно", бил отговорът. 

Тук авторът представя своите най-солидни доказателства.
В богатите страни има драматичен спад в дяла на хората, които до 30-годишна възраст са достигнали традиционните маркери на зряла възраст: напускат дома, стават финансово независими, женят се, имат дете.

Във Великобритания средната възраст за първи (хетеросексуален) брак, 33 за мъжете и 31 за жените, е с десетилетие по-висока, отколкото в началото на 60-те години.

През 2016 г. проучване на Pew установява, че за първи път от 130 години американците на възраст 18-34 години са по-склонни да живеят с родителите си, отколкото с партньор в отделно жилище.

"Поп културата инфантилизира хората. Съвременното кино празнува незрелостта. От нереконструираните мъже-деца на „Училището за рок" и „Тед" (плюшено мече, пиещо бира) до безкрайните римейкове на „Батман" и „Човекът паяк", „посещението на кино в наши дни се чувства повече като пътуване до магазин за играчки", смята г-н Хейуърд.

Телевизионните риалити предавания „нормализират инфантилизма", като карат „40- и 50-годишните знаменитости да се обличат като коли играчки, плюшени мечета и динозаври".

Образователната система също има известна вина. Студентите са защитени от потенциално разстройващи идеи.
Университетът на Абърдийн в Шотландия предупреди за „Питър Пан", като обясни, че студентите може да намерят „странните гледни точки за пола" в книгата „емоционално предизвикателни".

На учениците се казват неща, които са явно неверни, като например „Може да бъдеш всичко, което пожелаеш".
Историята, социологията и философията са компресирани в „приказка за морал от детството" на „привилегированите" и „потиснатите". Училищата и университетите преподаваха „безспорната идея, че учениците ще трябва да коригират поведението си и да се адаптират към света, ако искат да функционират ефективно в него".
Това обаче вече не е валидно.

И накрая Хейуърд упреква либералния коментар.


От една страна, обществото честваше Грета Тунберг, бивша ученичка активистка, като „всезнаещ мъдрец", въпреки че тя не притежава „никакъв научен опит" и не казва „нищо оригинално по въпросите на климата".
"Това е доказателство за обръщане на ролите, при което на младите хора все повече се приписва интелектуалната гравитация и културният авторитет да образоват възрастни", отсича той. 

От друга страна, когато Шамима Бегъм, британска ученичка на приблизително същата възраст като Тунберг, отиде да се присъедини към Ислямска държава, същите либерални експерти заклеймиха решението на британското правителство да не я допусне обратно в Великобритания да се изправи пред правосъдието, представяйки я „като измамено дете... твърде младо и наивно, за да разбере собствения си ум, и следователно не носи отговорност за последващите си действия".

„Когато обществото действа по такъв лицемерен начин, като, от една страна, се подчинява на възрастен, а от друга – в инфантилизиране, то играе опасна и двулична игра", гърми Хейуърд.

Но аргументът на този автор има два недостатъка. Първо, защо възрастните да не се обличат като герои от комикси, ако им харесва? Какво лошо има в това да харесват анимационните филми? Да си пораснал, означава да поемеш отговорност за действията си; не означава винаги да търсите забавление на високопарни места.

Второ, по-голям недостатък е, че Хейуърд премълчава по-убедителните обяснения за предполагаемия прилив на „инфантилизъм", който той осъжда. Може би има по-запомнящи се доказателства за това, че възрастните се държат детински в наши дни, защото всеки има камера и публикува забавни клипове в социалните медии.

Идиотските неща, които Boomers и Generation X направиха през 20-те си години, са почти забравени, слава богу. Най-глупавите лудории на най-глупавите членове на Gen Z обикновено стават вирусни.
И може би причината, поради която младите хора си намират работа и имат деца по-късно в живота си, отколкото по-ранните поколения, е, че те остават по-дълго в академичните среди.

Огромните 40% от американците на възраст 25 и повече години вече имат дипломи за висше образование спрямо 8% през 1960 г. Това е огромна промяна и обикновено се счита за добро нещо, дори ако някои специалности са скъпи и безсмислени. Тези, които все още учат на 25 години, е малко вероятно да бъдат финансово независими и следователно може да се поколебаят да имат деца. Това не е детинско; това е мъдро.

С две думи, да отхвърлиш цяло поколение като големи бебета, изглежда като обида.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X