Напишете дума/думи за търсене

„Момичето в кутията" - ужасяващата история на Колийн Стан

През 1977 г. 20-годишната Колийн Стан тръгва на стоп от родния си град Юджийн, Орегон до Северна Калифорния. Смята се за опитен стопаджия и в онзи съдбовен майски ден вече била отказала да пътува с двама шофьори, които спират на вдигнатия й палец.
Въпреки това, когато син микробус спира в Ред Блъф, Калифорния, Стан вижда, че возилото се управлява от мъж, чиято жена е на пътническата седалка до него, а на задната седалка в столче лежи бебе.
Колийн решава, че младата двойка и детето им са безопасни за нейното благосъстояние, и тя се качва при тях.
За съжаление, тя няма никаква представа какво я чака.

Трагичното отвличане на Момичето в кутия
Шофьорът е 23-годишният Камерън Хукър, а съпругата му е 19-годишната Джанис Хукър. Както се оказва, те активно търсят стопаджийка, която да отвлекат. Камерън, работник в дърводобивна фабрика, имал интензивни фантазии за сексуално подчинение и робство. Докато не залавят Колийн Стан, той използва съпругата си Джанис, за да изпълни тези фантазии.

Малко след като Колийн влиза в микробуса, Камерън се отклонява от пътя и тръгва към отдалечен район. Тогава той опира нож до врата й и я кара да си сложи „кутия за глава", която тежи 10 килограма. Кутията, която ограничава само главата й, блокира звука и светлината около нея и възпрепятства притока на чист въздух.
В крайна сметка колата стига до къща, където Колийн Стан била отведена в избата под земята и подложена на ужасяващи форми на мъчения.

„Момичето в кутията" било провесено от тавана за китките си и след това било бито, удряно с електрически ток и изгаряно.
Първоначално съпрузите имали споразумение, което заключава, че на Камерън не му е позволено да участва в сексуална активност с Колийн. Вместо това тя била принудена да гледа как двойката прави секс, след като била малтретирана. По-късно това споразумение се променя и Камерън започва да включва изнасилването в своите форми на изтезания.

Ужасите, преживени от Колийн
Когато семейството се премества в мобилен дом, Колийн Стан е държана в дървена кутия, подобна на ковчег, под леглото на съпрузите Хукър до 23 часа на ден. Именно заради това Стан сега е известна като „Момичето в кутията".

Двойката има две малки дъщери, които не осъзнавали, че Стан е държана против волята й и дори не знаели, че тя живее в къщата. За час-два на ден Колийн чистела и гледала децата.
„Всеки път, когато ме вадеха от кутията, не знаех какво да очаквам. Страхът от неизвестното винаги беше с мен, тъй като бях държана в неведение както физически, така и психически", споделя Стан.
Въпреки че е била подложена на редовни побои и изнасилвания, Колийн не смята изтезанията й за най-лошия аспект от нейното задържане. Това, което я ужасява още повече, било твърдението на Камерън, че е член на сатанинска организация, наречена Компанията. Казали й, че Компанията е могъща организация, която следи всеки неин ход и подслушва дома на семейството й.

Повече от всичко Стан се страхува, че опит за бягство ще накара Компанията да навреди на семейството й. Така Момичето в кутията остава в плен и дори подписва договор, в който се посочва, че е тяхна робиня.
Съобразявайки се с Камерън и неговите желания, Колийн непрекъснато печели все повече и повече свобода. Било й позволено да работи в градината и да ходи на джогинг. Дори й било позволено да посети семейството си. Камерън я придружава, а тя го представя пред роднините си като нейно гадже. Семейството й снима „щастливо изглеждащата двойка", но липсата на комуникация и пари ги накара да повярват, че е в култ. Те обаче не искали да я притискат, тъй като се страхували, че ще изчезне завинаги.

Колийн Стан е държана в плен в продължение на седем години от 1977 до 1984 г. Към края на този седемгодишен период Камерън заявява, че иска Стан да стане негова втора съпруга. Това не предвещавало нищо добро за Джанис Хукър.
След този повратен момент Джанис разкрива на Колийн, че Камерън не е част от Компанията и й помага да избяга. В началото Джанис моли Стан да не казва нищо, убедена, че съпругът й може да се промени. Когато осъзнава, че той е неспасяем, Джанис съобщава за съпруга си на полицията.

Камерън Хукър е изправен пред правосъдието
Камерън Хукър е обвинен в сексуално насилие и отвличане с помощта на нож. На процеса Джанис свидетелства срещу него за пълен имунитет. Случаят на Колийн Стан е описан като „несравним в историята на ФБР".

Камерън Хукър е признат за виновен и получава последователни присъди, общо 104 години затвор. През 2015 г. му е отказано условно освобождаване. Трябва да минат още минимум 15 години, преди той отново да отговаря на условията за условно освобождаване. Междувременно остава неясно дали той е отвлякъл и убил друга млада жена на име Мари Елизабет Спанхейк, преди да отвлече Колийн Стан.


Колийн - животът й след ада


Колийн Стан страда от хронични болки в гърба и раменете в резултат на раждането си. Когато се завръща у дома, тя получава обширна терапия. В крайна сметка се омъжва и ражда дъщеря. Тя се присъединява към организация, която се ангажира да помага на малтретирани жени, и завършва счетоводство.

По отношение на нейната издръжливост през онези мъчителни години в плен, Стан споделя пред репортери: „Научих, че мога да отида навсякъде в ума си. Просто се отстраняваш от реалната ситуация и отиваш някъде другаде."

Пред съда Джанис признава, че Камерън я е измъчвал и е промивал мозъка й, откакто са започнали да се срещат един с друг и че е също като Колийн разработила техника за отричане на случващото се, което й помогнало да раздели този аспект от живота й.

През 2016 г. е направен телевизионен филм по личната история на Колийн Стан, наречен „Момичето в кутията".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X