Напишете дума/думи за търсене

Юсуф Дикеч - стрелецът, станал сензация, е ерген, има дъщеря и е страстен фен на танците

Adem Kutucu/Anadol

Със своите обикновени диоптрични очила и безгрижна поза, турският олимпийски стрелец и сребърен медалист от Париж 2024 г. Юсуф Дикеч бе издигнат до пиедестала на виртуалната вирусна (от viral на англ.) слава.

Социалните медии избухнаха заради снимка на турски олимпийски стрелец, който се появи на състезанието си в Париж 2024 привидно безразличен, но взе сребърния медал.

С ръка в джоба и без никакви оптични приспособления, които съперниците му носеха, небрежният стил на Юсуф Дикеч го открои от конкурентите му в 10-метровото отборно състезание с въздушен пистолет.

Успехът на Дикеч в осигуряването на второ място заедно с неговия партньор Севвал Илайда Тархан, съчетан с очевидното му пълно безхаберие, го превърна в интернет сензация за една нощ.

„Турция изпрати 51-годишен мъж без специални лещи, очила или защита на ушите и получи сребърния медал", се казва в една публикация в X, бившия Twitter, която има над 90 милиона гледания към момента на писане.
Повечето олимпийски стрелци използват специализирана защита на ушите и лещи, за да блокират зрението на едното око и да намалят отблясъците, но Дикеч очевидно не се нуждаеше от нищо от това, за да остане на крачка от златото, което отиде при сръбското дуо Зорана Арунович и Дамир Микеч.

„Успехът не идва с ръце в джобовете"
Дикеч не е непознат за стрелбата. Париж 2024 е неговата пета олимпиада, след като е представлявал Турция на най-големия спортен форум през 2008, 2012, 2016 и 2020 година. Той също така притежава няколко титли от световни и европейски първенства за различни състезания с пистолет.
Освен това е пенсиониран старши сержант от турската жандармерия.

„Нямах нужда от специално оборудване", каза Дикеч пред турските медии. "Аз съм натурален, натурален стрелец."
С две думи, идва му отръки да стреля още от утробата на майка му.

Въпреки твърденията на повечето медии и на него самия, не е съвсем вярно, че Дикеч не е използвал никаква стрелкова екипировка. В ушите му имаше жълти тапи, с които блокира разсейването, докато стреля на финала. Те просто не се виждаха от ъгъла на изображението, което стана вирусно.

„Успехът не идва с ръце в джобовете" е другото му изказване пред родната преса.
Дори официалните олимпийски акаунти в социалните медии се присъединиха към честването на забележително спокойния стил на Дикеч.

Звездите, от които не знаехме, че имаме нужда

„Олимпийските #shootingsport звезди, от които не знаехме, че се нуждаем", беше публикувано в X, като се позоваваше и на Ким Йе-джи от Южна Корея, която плени сърцата и умовете и на потребителите на социалните медии.

Колкото и да е забавно, Ким стана звезда като Дикеч по точно обратната причина: сребърната медалистка в състезанието с 10-метров въздушен пистолет за жени беше приветствана за „енергията на главен герой" благодарение на нейните яки футуристични спортни приспособления за стрелба, увереното поведение, драматичната стойка и невероятно готино спокойствие.

Носейки черната си южнокорейска униформа с цип до врата, бейзболна шапка и очила за стрелба с телени рамки, 31-годишната Ким беше почти свръхестествено спокойна във видеоклипове, показващи как тя и нейният съотборник заключват първите два резултата в стрелбата в Париж в неделя.

Ким бързо беше обявена за „най-хладнокръвната звезда в стила на тазгодишните Игри" от списание GQ. „Първият олимпиец излезе на стрелбището в стрелбищния център Шатору, изглеждайки като ултрасъвременен, облечен в спортно облекло убиец от научнофантастичен филм", продължава GQ.

„Уверена съм през цялото време. Аз, Ким Йе-джи, ще спечеля злато, независимо от всичко", каза тя пред репортери. Ким, заяви пред южнокорейските медии, че очаква с нетърпение да говори с петгодишната си дъщеря, след като всички нейни състезания приключат. На въпроса какво иска да й каже, Ким радостно отвръща, че темата ще бъде за нейната онлайн слава. „Мисля, че вече станах малко известна."

Още потребители на социални медии бързо се присъединиха към забавлението, създавайки самореферентни мемета за това как не може да използвате X, без да видите Дикеч и Ким да изскачат; пародии на популярни филми; и колажи на турската звезда, прекарваща време с котката си. Днес в мрежата се разпространява и колаж на Юсуф, който се е присъединил към персонажите на Джон Траволта и Самюъл Л. Джаксън в „Криминале", които държат пистолети в ръцете си.

Други интернет зевзеци наслагват халби бира и цигари в станалата емблематична снимка на Дикеч, предполагайки, че той изглежда така, сякаш току-що е дошъл на Олимпиадата след питие в кръчмата, докато други все още намекват, че той е таен агент.
А всъщност е просто весел ерген с пораснала дъщеря, който е страстен фен на танците.

водеща снимка: Adem Kutucu/Anadol
видео: YouTube канал на Eurosport

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X