Напишете дума/думи за търсене

Любовта няма да я бъде, ако не премине през тези етапи

Любовта може да се промени с течение на времето, дори и тя да се случва в здрава връзка. Стиловете и обстоятелствата на общуване са уникални за различните романтични отношения и въпреки това етапите на любовта все още са предвидими.

За съжаление, твърде много двойки се плашат от промените в любовния си живот и се отказват рано в любовните етапи. Отказват се още преди да разберат етапите на любовта и да развият ефективни комуникационни умения, за да преминат през тях.

Ако имате желание да живеете щастливо завинаги, важно е да научите за етапите на любовта, за да сте подготвени за етап, когато тя се появи.

Лесно е да се съсредоточите върху романтиката и фантазията за приказна сватба. От друга страна, да имате връзка, която издържа проверката на времето, изисква много работа.

Знаейки какво да очаквате от четирите етапа на любовта и развиването на ефективни комуникационни умения ще ви даде най-добрия шанс за успех, когато връзката ви е напрегната.

1. Романтика и влюбване
В този първи етап на любовта всичко е перфектно, особено човекът, в когото сте влюбени.
Може би сте прекарали месеци в сайтове за онлайн запознанства, обменяйки съобщения и ходейки на срещи. И сега сте намерили някого, с когото просто „щраквате". Това е човекът, който те кара да мислиш, че чакането си е заслужавало. Виждате само приликите между вас двамата и искате да сте заедно през цялото време.

Изненадващо, този етап може да бъде стресиращ. Но това е само защото имате толкова много хормони, работещи извънредно, и постоянно мислите за този нов човек. Вие сте буквално обсебен от новата си връзка.
Изследванията ни казват, че допаминът - хормонът, свързан със системата за възнаграждение на мозъка, всъщност доставя същия прилив на удоволствие като кокаина. Този хормон, заедно с други като серотонин, тестостерон и естроген, отговарят за голяма част от вашето поведение през този етап.

Що се отнася до комуникацията по време на този романтичен етап, важно е да запазите собственото си чувство за себе си. Също така е важно да запомните, че има вероятност да проектирате своите надежди и мечти за бъдещо щастие върху този нов човек.
В крайна сметка той е перфектен, нали?

2. Привързване и ставане двойка
Повечето хора намират този етап за по-приятен от първия. Това е по-малко стресиращо и има истинско усещане, че сте „двойка".
Преодолели сте неудобството на тези три магически думи „обичам те" и любовта ви се задълбочава. Може да се ожените или да създадете семейство през този етап. Вие се познавате по-добре и двамата се чувствате обгрижени и обичани.

Лудите хормони от първия етап са се уталожили и са се задействали различни „любовни хормони". Дори различна част от мозъка ви поема контрола.

Това е етап с много съдържание и е естествено да мислите, да се надявате и да очаквате, че ще продължи вечно. Ето защо хората се влюбват - да стигнат до този етап и да останат там. Или поне така може да си мислите...

Но реалността е, че връзката ви има друг критичен любовен етап, през който трябва да преминете, преди „завинаги" да стане възможност.

3. Разочарование и борба за власт
Ако можехте да пуснете първия етап, ще имате представа какво представлява третият етап. Вместо всичко да е перфектно, всичко започва да се чувства досадно и разочароващо.

Може дори да започнете да се чудите дали не сте били на себе си, когато сте се обвързали с партньора си.

Дали направих грешен избор? Къде е човекът, за когото се ожених? Защо не предвидих това? Бих ли била по-щастлива с някой друг?
Поведение и навици, които някога са били сладки и симпатични, стават скучни и дразнещи. Чувствате се неоценени, необичани, необгрижвани ... и в капан.
Това е етапът на отделяне, често наричан седемгодишен сърбеж. И двамата сте по-загрижени за собствените си нужди и желания, отколкото за другите. Вашата автономия започва да има предимство пред връзката, излагайки я на риск.

От всички етапи на любовта, този е най-критичният по отношение на определянето на бъдещия успех на вашата връзка. Ефективните комуникационни умения са от решаващо значение за преминаването през този етап.

Повечето хора не говорят за чувствата си по време на този етап, така че се чувстват сами, преминавайки през него. Много двойки, които изглежда са били „винаги щастливи заедно", често получават професионална помощ, за да преминат през този етап.

Това е етапът, в който наистина осъзнавате, че любовта е избор и изисква усилия.

4. Истинска любов
На този етап вие и вашият партньор се виждате по-ясно. Виждате както положителното, така и отрицателното, а недостатъците не ви плашат.

Вие ги приемате и им прощавате, защото приемате партньора си и двамата сте направили избора да се обичате независимо от всичко. Това се нарича „фактор на лепкавост".
Именно по време на този етап на любов вие и вашият партньор имате истинското чувство, че сте екип. Вие сте по-малко загрижени за вашите лични желания и нужди и повече за тези на вашия партньор.

Другият дар на този етап е потенциалът да си помагаме един на друг да се излекува от емоционални рани, нанесени във връзката от детството. Ако сте работили върху комуникацията си заедно, връзката ви може да изпита значителен растеж през това време.
Това е етап на спокойствие, който идва от знанието, че сте напълно отдадени на връзката си. И вие сте работили усилено, за да стигнете дотук.

Без значение в какъв любовен етап се намирате вие и вашият партньор, написването на домашното отрано може да ви помогне да преминете през всички етапи по-гладко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X