Напишете дума/думи за търсене

Сериозни медицински състояния, които имитират симптомите на тревожност

Много медицински състояния могат да имитират симптоми на тревожно разстройство, което води до потенциална погрешна диагноза.

Тревожността е чувство на силно безпокойство, нервност и страх. Тревожните разстройства са често срещани състояния на психичното здраве.
Някои медицински състояния имат подобни симптоми като тези на тревожността. Такива са сърцебиенето, задухът, умората и замаяността.

В резултат на това е възможно да имате едно от тези състояния и то да бъде погрешно диагностицирано като тревожно разстройство. Също така е възможно да имате тревожно разстройство заедно с едно или повече от тези здравословни състояния.

Синдром на постурална ортостатична тахикардия (POTS)
Прекомерното увеличаване на сърдечната честота при преминаване от легнало положение към изправяне характеризира това състояние. Това може да причини замаяност и сърцебиене, които също са често срещани при тревожни разстройства.

Защо POTS имитира тревожност: Симптоми като ускорен пулс, замаяност и умора, могат да бъдат сбъркани с пристъпи на паника или генерализирана тревожност.

Отличителни черти:
Промените в позата конкретно предизвикват симптоми на POTS и епизодите на припадък или почти припадък често ги придружават.

Неподходяща синусова тахикардия (IST)
IST възниква, когато сърдечната честота е необичайно висока без ясна причина. Това може да доведе до усещане за учестено сърце и сърцебиене.

Защо IST имитира тревожност: Основният симптом е ускорен сърдечен ритъм, който също е често срещан симптом на тревожност и пристъпи на паника.

Отличителни характеристики: IST включва постоянно висока сърдечна честота в покой, която не намалява с почивка. Холтер монитори или ЕКГ могат да помогнат за разграничаване на IST от тахикардия, предизвикана от тревожност.

Ендометриоза
Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата в матката, расте другаде в тялото, причинявайки болка и може да доведе до проблеми с плодовитостта.

Лекарите може не само да диагностицират погрешно ендометриозата като тревожност, но също така могат да я объркат със синдром на раздразнените черва или обилна, болезнена менструация. Тревожните разстройства, депресията и други психични състояния са често срещани сред хората с ендометриоза.

Защо ендометриозата имитира тревожност: Хроничната болка и умора, свързани с ендометриозата, могат да доведат до повишен стрес и симптоми, подобни на тревожност.

Отличителни черти:
Симптомите на ендометриозата често са свързани с менструалния цикъл и могат да включват силна тазова болка, обилна менструация и болка по време на полов акт. Диагнозата обикновено включва прегледи на таза и образни изследвания.

Синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
Това е хормонално разстройство, което причинява уголемени яйчници с малки кисти по външните краища.
Тревожните разстройства също са често срещани сред хората със синдром на поликистозни яйчници.

Защо PCOS имитира тревожност: Хормоналните дисбаланси могат да доведат до промени в настроението, умора и раздразнителност, които са често срещани при тревожни разстройства.

Отличителни характеристики:
Важна характеристика на PCOS са по-високите от обичайните нива на тестостерон, които могат да бъдат определени чрез кръвен тест. Други симптоми на PCOS включват нередовен менструален цикъл, прекомерно окосмяване, акне и наддаване на тегло.

Възпалително заболяване на червата (IBD)
Това е група от състояния, които включват хронично възпаление на стомашно-чревния тракт. Включва състояния като болестта на Крон и улцерозен колит.

Защо IBD имитира безпокойство: Симптоми като коремна болка, спазми и умора могат да доведат до значителен стрес и безпокойство. Болката в стомаха също може да бъде симптом на тревожност.

Отличителни характеристики: Симптомите на IBD често включват хронична диария, кръв в изпражненията и загуба на тегло. За да диагностицира IBD, медицинският специалист може да нареди колоноскопия и образни изследвания.

Хипертиреоидизъм
Хипертиреоидизъм, или свръхактивна щитовидна жлеза, възниква, когато този орган произвежда прекомерни количества хормони на щитовидната жлеза, ускорявайки метаболизма на тялото.

Защо имитира безпокойство: Симптоми като ускорен пулс, нервност и изпотяване могат да бъдат сбъркани с тревожност.

Отличителни черти: Хипертиреоидизмът често се проявява с физически симптоми като треперене, необяснима загуба на тегло, непоносимост към топлина и гуша - уголемяване на щитовидната жлеза. Кръвните тестове за измерване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза са от решаващо значение за диагностицирането.

Надбъбречна недостатъчност
Надбъбречната недостатъчност, включително болестта на Адисон, е когато надбъбречните жлези не произвеждат достатъчно хормони, особено кортизол.

Защо надбъбречната недостатъчност имитира тревожност: Симптомите, като умора, мускулна слабост и ниско кръвно налягане, могат да наподобяват тези на тревожност и пристъпи на паника.

Отличителни характеристики:
Надбъбречната недостатъчност може да причини глад за сол, загуба на тегло и хиперпигментация, потъмняване на кожата. Лекарите използват кръвни тестове за измерване на нивата на кортизол и ACTH за диагностика.

Анкилозиращ спондилит (AS)
Наричан още болестта на Бехтерев, AS е вид артрит, който засяга предимно гръбначния стълб, което води до силна, хронична болка и скованост.

Защо AS имитира тревожност:
Хроничната болка и умора, свързани с AS, могат да допринесат за чувство на тревожност и стрес.

Отличителни черти:
Симптомите на АС обикновено включват болки в гърба и скованост, които се подобряват при упражнения и се влошават при почивка. Образни изследвания и генетични тестове - известни като HLA-B27 - могат да помогнат на медицинския специалист да диагностицира AS.

Лаймска болест
Лаймската болест е инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Borrelia burgdorferi. Това се предава чрез ухапвания от кърлежи. Лаймската болест може прогресивно да се влоши с времето, особено ако не се лекува и не се контролира.

Защо лаймската болест имитира тревожност: Много симптоми на лаймска болест като умора, главоболие и когнитивни затруднения, включително липса на концентрация или „мозъчна мъгла", могат да бъдат сбъркани с тревожност или депресия. Чувството на раздразнителност и безпокойство са често срещани сред хората с лаймска болест.

Отличителни белези:
Лаймската болест често има характерен обрив, болки в ставите и грипоподобни симптоми. Кръвните тестове за лаймски антитела могат да потвърдят диагнозата.

Фибромиалгия
Фибромиалгията е хронично състояние и широко разпространената мускулно-скелетна болка, умора и чувствителност в локализирани области го характеризират.

Защо фибромиалгията имитира тревожност: Хроничната болка и умора, свързани с фибромиалгията, могат да доведат до значителен стрес и безпокойство. Всъщност тревожността и депресията са често срещани симптоми на фибромиалгия. Травматичните събития също могат да предизвикат фибромиалгия, тъй като могат да причинят тревожни разстройства.

Отличителни характеристики:
Фибромиалгията често засяга специфични, чувствителни точки по тялото, както и причинява симптоми като нарушения на съня и когнитивни затруднения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X