Напишете дума/думи за търсене

Да обичаш човек с психично заболяване. Предупредителните признаци на 4 ментални заболявания

Всеки ден чуваме безкрайни трагични новини за хора, убиващи и малтретиращи членове на семейството, колеги или невинни минувачи. Постоянно сме шокирани, когато хора, които познаваме (или добре известни обществени личности), се самоубият. Запитвали ли сте се някога защо семейството и близките приятели на тези хора не са се намесили преди да е станало твърде късно? Причината е, че много малко от нас се научават да разпознават симптомите на сериозни психични заболявания (като депресия, биполярно разстройство и др.). Ние просто свиваме рамене тези признаци като досадни странности или личностни особености, когато се появят в хора, които познаваме.

В резултат на очевидни симптоми и поведение, сериозните психологически състояния често остават незабелязани, тъй като въпросният човек все още може да работи, да шофира, да има връзки, да има деца и дори да постигне успех в професионалния си живот. Тъй като тези хора функционират донякъде добре в обществото (и в живота ни), ние отстъпваме и просто се примиряваме с тяхното озадачаващо поведение ... дори когато, поради емоционалната си дисфункция, те са предизвикателство да живееш с тях и да ги обичаш, причинявайки ти и най-близките им да страдат физически или емоционално.

Представяме ви четири психични заболявания, които са много по-често срещани, отколкото предполагате, както и признаците, чрез които да разпознаете техните отличителни белези и симптоматично поведение.

1. Депресия
60-годишната Станислава все още страда от ужасна травма, настъпила през 20-те й години. По време на ваканцията преди последната си година в университета тя се влюбва в Борис, нейния мечтан мъж. Той учил медицина в друг град и поддъражали връзка от разстояние. Това се случвало преди имейлите и мобилните телефони, затова те си пишели ежедневни любовни писма и очаквали с нетърпение уикендите, които можели да прекарат заедно. Борис постоянно пишел на Стаси колко тъжен е без нея и колко мрачен изглежда животът. Бил самотен и стресиран. Станислава смятала всичко това за изключително романтично.

След дипломирането си те се женят и Борис започва изтощителен стаж в голяма болница, докато Станислава продължи с докторантурата си по психология. Борис не се хранил и не си почивал достатъчно. Чувствал се депресиран, но Стаси приписвала възбудата и изтощението му на изискванията на стажа му. Това, което тя не знаела, е, че той обмисля самоубийство. Един ден, когато се прибрала след училище, тя го намира мъртъв.

Тя все още не може да си прости, че не е разпознала тези предупредителни знаци:
- Загуба на удоволствие от някога приятни дейности
- Проблеми със съня: твърде много или твърде малко
- Чувство за безполезност
- Лоша концентрация
- Хранене твърде много или твърде малко

2. Биполярно разстройство
Димитър попада в болница за лечение на дълбоката си депресия след смъртта на майка си. С лечението той успява да си намери работа и да функционира доста добре. Единственият проблем бил, че започва да прахосва безконтролно пари. Освен това страдал от сериозни промени в настроението през целия си живот. В крайна сметка бил диагностициран с биполярно разстройство. Този сериозен проблем изисква постоянно медицинско наблюдение, тъй като основните симптоми са драматични и непредсказуеми промени в настроението. Заболяването има две контрастни фази, чувство нагоре или надолу.

Симптомите, които трябва да търсите в депресивния ("надолу") стадия, са:
- Депресивно настроение и ниско самочувствие
- Ниски нива на енергия и апатия
- Тъга, самота, безпомощност и/или вина
- Бавна реч, умора и лоша координация
- Безсъние или прекомерен сън
- Суицидни мисли и чувства
- Лоша концентрация
- Липса на интерес или удоволствие от обичайните дейности

Симптомите, които трябва да търсите в маниакалния ("нагоре") етап, са:
- Еуфория или раздразнителност
- Прекомерно говорене; препускащи мисли
- Напомпано самочувствие
- Необичайна енергия; по-малко нужда от сън
- Импулсивност, безразсъдно преследване на удовлетворение (шопинг, а понякога и безразборна интимност, високорискови бизнес инвестиции и бързо шофиране)

3. Социопатично разстройство
Петя била нещастно омъжена за Виктор повече от 10 години и не успяла да промени това. Тя открила, че той е имал любовна връзка и то не за първи път. Виктор непрекъснато обвинявал Петя за всичко, постоянно я лъжел и дори подправял името й във важни правни документи. В резултат на това тя губи дома си и щастието си поради неговото безсърдечие. Хора като Виктор често са много интелигентни и успели, но оставят след себе си следа от нещастни жертви. Ето някои от качествата на  социопатите, които разрушават любовните връзки. Такъв индивид е:

- Очарователен и убедителен
- Импулсивен, лесно се отегчава и се нуждае от постоянно стимулиране
- Използва протести на любов, за да получи това, което иска
- Не изпитва чувство на вина или срам
- Действа пълно с фалшиво покаяние и обещава да се справи по-добре, когато бъде хванат в лъжа
- Не се учи от своя опит
- Обвинява ви, че сте недоверчиви и необичливи

Учените са изследвали мозъците на такива личности и са открили, че мозъците им са различни. Биологията им показва, че нямат умствения капацитет за съчувствие или разбиране.

4. Гранично разстройство на личността
Ако имате връзка с някого, който ви кара да се чувствате така, сякаш непрекъснато трябва да ходите по черупки от яйца, защото никога не знаете дали ще видите д-р Джекил или мистър Хайд на закуска, има шанс да си имате работа с гранична личност. Хората с това заболяване често имат много бурни връзки. Може да се почувствате сякаш се возите на влакче на любов и омраза. Те могат да избухнат заради незначителни недоразумения и често имат затруднения да приемат сивите зони - нещата изглеждат или черни, или бели.

Потърсете тези черти:
- Неуместният гняв понякога ескалира във физически сблъсъци
- Трудност при контролиране на техните емоции или импулси, показващи краен сарказъм или словесни изблици
- Емоциите идват и си отиват - те изпитват периоди на раздразнителност, тревожност или депресия (и дори се чувстват склонни към самоубийство)
- Импулсивно и опасно поведение, като рисково шофиране, опасна интимност, хазарт, натрапчиво хранене или употреба на незаконни наркотици
- Не пренебрегвайте предупредителните знаци, ако този, когото обичате, има модели на дълготрайно проблемно поведение или има история на психична дисфункция.

Научете повече за тези проблеми, преди да поемете ангажимент за цял живот. Ако връзката ви причинява значителен стрес, може да намерите за полезно да посетите терапевт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X