Представете си, че най-накрая стигате до сандвича, който сте си направили преди два дни за закуска. Отхапвате с блаженство сочен залък и докато преживяте, осъзнавате, че хлябът е покрит с плесен! Това вероятно ви се е случвало един-два пъти и вероятно сте се притеснявали от възможните последствия. И с право, защото има няколко различни начина, по които тялото може да реагира на това.
Кои са отрицателните ефекти, които плесента върху храната може да има върху организма?
Може да увреди черния ви дроб
Токсични химикали могат да бъдат намерени в плесента и те могат да причинят сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб, повръщане, гадене и диария. Това зависи от няколко фактора като имунната ви система или възрастта. Един от най-често срещаните и най-токсичните е афлатоксин, който дори може да причини рак.
За щастие, не всички плесенясали храни произвеждат този химикал. Той обаче може да се намери във фъстъците и царевицата.
Бактериите могат да предизвикат симптоми на отравяне с храна
Мухълът сам по себе си не е толкова опасен и шансовете да се разболеете всъщност са ниски. Това, което може да ви разболее, са бактериите, които растат заедно с него. В този случай може да изпитате симптоми като повръщане, диария и гадене. Тежестта им ще зависи от вида на бактериите и количеството на погълнатата храна.
Може да сте алергични към мухъл
Има някои хора, които имат алергични реакции към плесен, открити в храната. В случай че го изядете по погрешка, незабавно се обадете на личния си лекар.
Симптоми, които могат да бъдат признак на алергична реакция
- Сърбящи и воднисти очи
- Уртикария или обрив
- Хрипове
- Хрема или запушен нос
Има храни с мухъл, които телата ни могат да храносмилат лесно.
Формите, които се използват в различни видове сирене, са безопасни за ядене - горгонзола, рокфор и синьо, камамбер и бри. Въпреки това не са препоръчителни за хора, които имат алергии към плесени.
Храни, които са безопасни за консумация след премахване на плесента
- Твърд салам като изрежете поне 2 см около засегнатото място
- Твърдо сирене, където мухълът не е част от процеса
- Твърди зеленчуци и плодове стига да отрежете поне 2 см около засегнатото място
Задължителни храни за изхвърляне, ако има плесен върху тях:
- хот дог и сланина
- варени остатъци от домашни птици, месо, гювечи, тестени изделия и зърнени храни
- меко сирене, заквасена сметана и кисело мляко
- конфитюри и желета
- меки зеленчуци и плодове
-ядки, бобови растения и фъстъчено масло
- хляб и печива
Коментари (0)
Вашият коментар