Напишете дума/думи за търсене

Веднага след раждането стресът е най-вреден

Възстановяването след раждането е бавен процес. Не си поставяй нереални срокове. Сигурно сте чували, че колкото време се е променяло тялото, толкова ще му трябва за влизане във форма. Бягайти от стреса след раждането, защото той е най-големият враг на кърмата.

Ето какво друго трябва да имати предвид, за да имате достатъчно кърма, при това качествена:

- Стресът е враг № 1 за кърмачката и бебето. Той може да спре кърмата. Опитайти се да го овладеети и се наслаждавайти на майчинството си.
- Увеличите свежите плодове и зеленчуци в менюто си и ограничи тестените храни и захарта. Хапвайте повече супи и не забравяйти за протеините.
- Похапвайте по-често овесени ядки. Специалистите твърдят, че те увеличават кърмата.

От майките си знаем, че бирената мая, богата на витамини от групата B, също стимулира отделянето на кърма. Вземайте 3 таблетки по време на ядене, три пъти дневно и не се страхувайте, че ще напълнеете.

- Чай от листа на малина, както и от магарешки бодил също се препоръчват на кърмачки. Може да ги намерите и на таблетки.
- Важно е да не прекалявате с кафето - едно е достатъчно. Кофеинът стимулира производството на мляко, но действа възбуждащо на бебето и може да го направите раздразнително.
- Опитайте се нежно да масажирате гърдата си, докато кърмите, за да помогнете на млякото да изтече по-лесно.

Кърменето не е повод да се храните без контрол

Погрешно е да се подлагате на драстични диети особено, ако кърмите. Но кърменето не е оправдание за постоянно похапване. Подкрепете тялото си с балансирано 5-кратно хранене на малки порции и с много течности. Хитър трик е всеки път преди да седнете да кърмите, да изпиете чаша вода.

Килца се трупат и заради следродилната депресия

За съжаление, следродилната депресия не е просто сложен термин за описване на нестабилното ти емоционално състояние. Тя е често явление и има различни проявления (страх, смяна на настроенията, плачливост, агресивност). Не опитвайте да я лекувате с терапевтично похапване с няколко блокчета шоколад например. Вместо това 2-3 пъти седмично закусвайте филийка със сьомга. Тя съдържа полезните за мозъка омега-3 мастни киселини и калиев фосфат, който ободрява и успокоява.

Най-важното за тези месеци: Регулирайте храненето, кърмете, за да отслабнете, и носете ластичен колан за прибиране на коремчето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X