Напишете дума/думи за търсене

Как да преодолеем семейното отчуждение?

Въпреки че може да бъде трудно, преодоляването на семейното отчуждение е от решаващо значение за вашето психично здраве и лично развитие.

Семейното отчуждение е съзнателно или несъзнателно разделяне на членове на семейството поради неразрешени конфликти, емоционални проблеми или спорове, което води до различна степен на прекъсване на връзката.
Ето някои действия, които трябва да обмислите.

1. Признайте чувствата си
Признайте негативните си чувства относно отлъчката. Обичайно е да изпитвате набор от емоции, включително облекчение, разкаяние, ярост и тъга. Може да искате да използвате творческо изразяване, разговор с доверен приятел или терапевт или писане в дневник като начин да изразите себе си.

2. Установете лични ограничения
За да се предпазите от емоционални наранявания, издигнете здрави стени. Ако присъствието на отчуждени членове на семейството се отразява негативно на вашето емоционално състояние и цялостно здраве, може да се наложи да намалите взаимодействието си с тях. Изразете тези граници по твърд, но учтив начин и бъдете готови да предприемете допълнителни действия, ако е необходимо.

3. Дайте приоритет на собствените си грижи
Подарете си вниманието и ресурсите, от които се нуждаете, за да се погрижите за вашето физическо, емоционално и психическо благополучие в този момент. Те могат да бъдат ангажиране с внимателно хранене, чести упражнения, занимание с приятни хобита, търсене на консултации или групи за подкрепа, ако смятате, че се нуждаете от професионална помощ по време на този период на изпитание, или всяка комбинация от тях.

4. Обградете се със симпатични хора
Влезте в компанията на взаимозависими групи за подкрепа, осиновители или съчувстващи приятели, които могат да се свържат с вашите преживявания и да разберат какво се е объркало. Наличието на подкрепяща мрежа от хора, на които да се облегнете по време на процеса на отчуждаване, помага да се осигури необходимата емоционална подкрепа.

5. Справяне с отчужденото семейство чрез прошка
Винаги ще се чувствате по-спокойни, ако изберете да се освободите от лошите си чувства, вместо да се вкопчвате в тях в полза на някой друг. Приемането не означава забравяне или оправдаване на лошо поведение, но означава, че човек се освобождава от такива тежки вериги, когато се откаже от обидата и омразата си. Въпреки че отнема известно време, за да простите, това може да бъде невероятно овластяващо и освобождаващо.

Семейното отчуждение, макар и дълбоко предизвикателство, не е непреодолимо. Чрез разбиране на причините и психологическите въздействия може да се справим със сложните емоции, свързани с раздялата с любимите хора. Признаването на чувствата, установяването на лични граници, приоритизирането на грижата за себе си и търсенето на подкрепящи взаимоотношения са жизненоважни стъпки към изцелението. Прошката, макар и трудна, може да предложи дълбоко облекчение и овластяване. С правилните стратегии и подкрепа е възможно да намерите мир и да проправите нови пътища отвъд отчуждението.

Какви са психологическите ефекти от семейното отчуждение?

Психологическите ефекти включват емоционална скръб, ниско самочувствие, безпокойство, депресия, проблеми с идентичността и затруднено доверие в другите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X