Напишете дума/думи за търсене

Ако искате вечна любов, прекарайте я през тези пет фази

Човешките взаимоотношения не са просто нещо, това всички сме го изпитали на гърба си. Когато се влюбим, всичко изглежда безгрижно и възможно, но след това хормоните се изпаряват и нещата сякаш тръгват отначало. Започваме да опознаваме реалния човек, а не илюзията за него, която до този момент сами сме си създали, гледайки го през влюбените си розови очила. Много хора не успяват да преминат тази втора фаза. Оказва се, че фазите не са една или две, а цели пет. Направени са множество изследвания за това какво се случва във взаимоотношенията и през какво преминават наистина успелите двойки.

Едно от тези изследвания установява, че „продължителността на живота" на повечето двойки може да бъде разделена на етапи. Всеки етап има свои собствени характеристики и рискове. Съзнаването на тези особености в отделните фази ни помага да сме подготвени за тях и ни дава насоки за какво да внимаваме.

Разбира се, няма такова нещо като „нормална" връзка или „нормална" двойка – всички сме различни. Въпреки това на различни етапи от взаимоотношенията откриваме, че често има прилики както в преживяванията ни, така и в предизвикателствата.

1. Фазата на медения месец
(0-2 години)

Началният етап е най-запомнящ се. Когато се влюбите, започват да бушуват изумително силни чувства. Всъщност не можете да мислите за нищо друго! По време на тази фаза прекарвате много време с партньора си, до степен да се изолирате от приятелите и семейството си. Имате нужда да правите всичко заедно и във връзката има висока сексуална активност.

Съществува и тенденция да не забелязвате или да не обръщате внимание на различията между вас. Акцентът е доста повече върху приликите - "Имаме толкова много общи неща!". Конфликтите обикновено се избягват и се опитвате да показвате само най-доброто от себе си.

Фазата обикновено продължава между няколко месеца и две години. Известно е обаче, че издържа до осем години!

Интересен факт е, че най-често всички успешни връзки са преминали през този етап. И колкото по-дълго е продължил, толкова по-лесно се преминава през следващите и по-устойчиви са отношенията.

Движете се бавно, за да извлечете максимума от тази фаза. Наблегнете повече на приликите. Опитайте се да избягвате конфликтите, но не и да премълчавате, ако нещо силно ви дразни. Прекарвайте време заедно, само двамата. Разберете от какво имате нужда. Бъдете любопитни за особеностите и желанията на другия.
Постепенно ще се научите как да общувате помежду си, как да се наслаждавате един на друг и как да се подкрепяте. Това ще ви подготви за следващите етапи във вашата връзка.

2. Брак/съвместен живот (без деца)
(2-5 години)

Обикновено след като сте били заедно година или две, ще забележите, че нещата са попаднали в малко по-различен етап. И двамата започвате да обръщате повече внимание на света около вас, а не само един на друг. Отново ще прекарвате повече време с приятели, а може и ще излизате с други двойки и ще правите нови, но вече общи приятелства.

Сексуалната страст ще понамалее, а може би и чувството, което смятате за „любов". Ще има повече осъзнаване и знание за различията между вас, а вероятно и повече конфликти.

Това е нормално. Проблемът е, че филмите и книгите са създали съвсем недостоверна представа, че „любовта" трябва да бъде фаза на непрекъснато ухажване, със силни чувства на любов, страст, желание и минимален брой конфликти... завинаги. Това не е реалистично и крайният резултат е, че когато тези първоначални чувства започнат да намаляват, много хора смятат, че това означава, че нещо не е наред и че може би този човек все пак не е техният.

Ако следвате този път, ще преминете през безкраен цикъл на нови и приключващи след година-две връзки. Защото е факт, че първоначалните силни чувства са до голяма степен химическа реакция в мозъка ви – такава, която просто не може да продължи вечно.

Важно е да имате предвид, че конфликтът е неизбежен и че любовта не е чувство, а поведение. Истинското обичане може да се разглежда като поставяне на неговите нужди пред вашите собствени, независимо от това как се чувствате в момента.

Така че сега е моментът да се научите да изразявате различията си с уважение и увереност.

Парите често са първият проблем, който възниква. Всички се учим как да боравим с парите от родното си семейство, което означава, че всички имаме различен начин на поведение. Това означава, че ще трябва да разберете какво работи и за двама ви.

Изборът дали да имате или не деца често е във фокуса на този етап, което води до една от следващите фази:

3 (а). Двойка с деца
(5-10 години)

Вие сте решили да имате деца. Поздравления, сега трябва да вместите родителството, както и партньорството в едно и също време и пространство. Нормално е да се чувствате уморени. В този етап намаляват взаимните дейности за сметка на увеличаване на грижите и разпределението на задачите.

Често именно тук вашите индивидуални различия стават по-очевидни и има по-голям потенциал за конфликт. Това е разбираемо, тъй като е най-уморителната фаза. Добавете към нея слаба сексуалната активност и вече официално сте в рисковата зона.

Изключително високите очаквания за романтика могат да бъдат проблем. Отново имайте предвид, че любовта е поведение – чувствата са преходни, но поведението не е задължително да бъде такова.

Както при предишните етапи, всичко започва със семейството на вашите майки и бащи, тъй като от тях сте научили вашия стил на родителство, как трябва да се разделят задачите, как се разрешават конфликти и т.н. Може да има сблъсък на два стила от две семейства. Това може да доведе и до проблеми с комуникацията – внезапно установявате, че не можете да общувате така лесно вече.

Не забравяйте, че (обикновено) сте преминали през два етапа, за да стигнете до тази точка, така че вече сте преодолели много, направили сте избори и сте разрешили проблеми. Ще се справите и сега.

Ако сега сте по-уморени, вместо да мислите как да прескочите трапа, вие може да се върнете към стереотипни стратегии за справяне (като оплакване и заяждане). Отделете време за решаване на проблема. Заяждането не работи. Мрънкането – също. Общувайте помежду си открито, неосъждащо и честно, за да разберете какво ще ви помогне и от какво имате нужда – всеки поотделно и като двойка. Отговорете си на въпроса как можете да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Време е за много компромиси. Не се страхувайте да се промените, но не го изисквайте от другия. Напасването е обща отговорност, но всеки трябва да реши задачата първо в себе си. Знайте, че ако преодолеете тази фаза и опазите връзката си, това означава, че изграждате здрава основа за своето бъдеще.

3 (б). Двойка без деца
Много от горните проблеми важат и за вас, но липсата на деца променя малко картината. Ще бъде по-лесно в някои отношения и по-трудно в други.

Може да сте страхотни в общуването, стратегиите и решаването на проблеми. Въпреки това има шанс да изпитате проблеми с общуването и в живота заедно.

Връзката ви се нуждае от нова енергия, в противен случай може да стагнира. Тя се превръща в затворена система, без изход, която след това може да стане уязвима или нестабилна. Децата автоматично внасят нова енергия в една връзка – без деца ще трябва да направите това по други начини.

Един от тях е да поддържате здравословен баланс между индивида и връзката. Развивайте собствената си идентичност – върнете се към стари хобита и занимания или си намерете нови. Ще откриете, че вместо да ви дистанцира, това ще подхрани връзката ви, защото внася нова енергия. Дава ви неща, за които да говорите и споделяте, неща, които да продължите да учите един за друг.

В допълнение е много важно да си създадете свой общ свят със занимания и интереси, общи приятели, общи моменти на спорт или други развлечения. Това ще ви сближи по начина, по който се отглеждат деца. Имайте обща цел и общ проект. Нещо, което да „родите" и „отгледате" заедно. Това ще скрепи връзката ви.

4. Стабилизираща фаза
(10-20 години)

Когато децата ви пораснат и станат по-независими, изискванията към вас като родители ще станат по-малко. Ще имате повече време и пространство за дейности извън дома, за нови открития, за индивидуални предизвикателства.

Често тук вие и вашият партньор ставате „спътници" повече от всякога. Но дали сте научили да бъдете такива? И след като децата вече нямат нужда от толкова обгрижване, с какво ще замените този ангажимент? Ролите се променят постоянно. Гъвкавостта и приемането са това, което им помага да се развиват и да продължат да функционират.

Това може да е най-спокойният етап от връзката ви, поне докато хлапетата не влязат в пубертета. Тогава най-вероятно ще се появи напрежение в резултат на възникващи различия в представата ви за границите. Защото внезапно ще установите, че трябва да бъдете съдии, полицаи, шофьори и т.н. Ангажирането по различен начин като родители често ви променя като двойка.

Отделете време, за да проучите променящите се роли, очакванията един към друг и това как може да си взаимодействате. Бъдете открити и не се страхувайте да поискате помощ от другия.

5. Късна фаза
(25+ години)

Този етап включва много промени и нужда от адаптация, независимо дали сте имали общо поколение или не. Защото обикновено децата излитат от семейното гнездо, имате повече грижи около възрастните си родители, и мъжете, и жените са застрашени от криза на средната възраст и т.н.

Вие сте в изключително предизвикателен етап на връзката си. Сякаш трябва да се срещнете отново. Възможно е да се появи напрежение около липсата на децата вкъщи, около сексуалните ви отношения или тяхната липса, около това да си създадете нова обща цел и да поемете в една посока.

Но вие вече сте ветерани! Не може да се уплашите от тези предизвикателства! Познавате се чудесно и знаете кае работи във вашите взаимоотношения. Далеч не всички двойки достигат успешно до тази фаза, така че може спокойно да смятате себе си за победители!

Важно е обаче да проявявате много търпение към личните фази на партньора си. Един може да загуби родител, друг – работа или приятел. Бъдете един до друг, проявявайте разбиране и говорете много. Не се отказвайте да запалите отново огънчето на желанието един към друг. Ще прекарате най-вероятно остатъка от живота си заедно. Направете го в хармония, разбирателство и много радост от вашата заедност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X