Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем подходящ пробиотик?

Източник: Pixabay

За да сте сигурни, че сте здрави през периодите на климатични и температурни промени, както и през цялата година, е добре да заложите на нещо повече от подходящи хранителни навици. Допълнителният прием на вещества с добри свойства, каквито са витамините, минералите и полезните за организма бактерии, е добро решение за предстоящата зима. Като такива помощни средства се явяват пробиотиците. С тях може да направите едно много добро подсилване на организма при смяната на сезоните.

Какво представляват пробиотиците и за кого са подходящи?

В стомашно-чревната система на човешкия организъм има изобилие от естествени полезни и вредни бактерии – те са милиони и в съвкупност се наричат микробиома. Вредните бактерии понижават качеството на живот, създават дискомфорт и понижават имунитета. Тяхното негативно действие се изразява предимно в областта на стомаха и червата, вследствие на което могат да се развият болестни състояния. Целта на полезните бактерии е да преборят вредните и да създадат благоприятна среда. Те активно подсилват имунната система, подобряват устойчивостта ѝ към неблагоприятни външни фактори и позволяват на организма да усвоява хранителните вещества пълноценно.

Когато наличието на добрите бактерии в организма е ограничено, се налага допълнителен прием. Тук на помощ идват пробиотиците, които съдържат тези полезни микроорганизми, борещи се с неразположенията на стомашно-чревния тракт и болестите. Те могат да бъдат приемани чрез хранене, който е най-познатият метод, или да се набавят чрез приемането на хранителна добавка в прахообразна и течна форма, като съдържанието се съхранява в сашета или таблетки за гълтане или желирани – за дъвчене.

Тези бактерии се намират във всеки човешки организъм и се придобиват още с раждането, затова пробиотичните продукти могат да бъдат консумирани от най-малките до най-големите – бебета, бременни, деца, възрастни. Може да откриете пробиотици, подходящи за различните възрастови групи.

В кои храни и напитки се съдържат полезни микроорганизми?

Най-стандартният метод за прием на необходими вещества, познат още от древността, е чрез консумацията на храни и напитки. Основните, които имат отлично пробиотично действие и спомагат комфорта на чревната флора и храносмилателната система, са:

  • кисело мляко – познато като най-добрия източник на полезни бактерии, киселото мляко се консумира в целия свят. То може да бъде както краве, така овче или козе;
  • кефир – прилича на киселото мляко като вкус, но консистенцията му е по-рядка. Кефирът представлява прясно мляко след процеса на ферментация;
  • кимчи – използва се в азиатската кухня и е отличен източник на добри бактерии;
  • кисело зеле – след ферментацията на прясното зеле се оформят големи колонии на дрожди и бактерии, явяващи се полезни за организма;
  • зелен чай – след ферментацията му се получава течност, наречена “комбуча” с високо съдържание на добри микроорганизми.

За какво помагат?

Пробиотиците са от тези хранителни добавки, които са ефикасни срещу множество неразположения и се употребяват при различни състояния. Необходими са ви пробиотици най-вече при следните ситуации:

  • при прием на антибиотик и силни лекарства – това е най-честото приложение на тази добавка. Известно е, че по време на лечение с антибиотик и след него се появява недостиг на полезни микроорганизми в чревния тракт. Балансът може да се възвърне чрез употреба на пробиотичен продукт;
  • при бременност и кърмене – по време на тези деликатни периоди женският организъм е подложен на множество промени, понижаващи имунната система. Научно доказано е, че приемът на пробиотици от висок клас по време на бременност има отношение към здравословното състояние на плода и предпазването му от тежки заболявания;
  • при хора със слаба имунна система – при изкарани тежки или хронични заболявания състоянието на организма не е в най-добрата си форма. Приемът на хранителни добавки подпомага укрепването;
  • при нужда от отслабване и засилване на метаболизма – употребата на пробиотици има отношение към прочистването на червата, подобряване на перисталтиката и храносмилането, както и засилване на метаболизма, които влияят на загубата на тегло;
  • при проблеми със стомаха – това е второто най-често приложение. При нервен стомах, болки, подувания, спазми, киселини, разстройство. Те помагат и при състояния на язва, гастрит, гастроезофагеален рефулкс.

Кои критерии трябва да повлияят на избора ни на пробиотик?

Може да откриете множество видове пробиотици, принадлежащи на различни производители. Изборът на правилен продукт, който е подходящ за вашето състояние и организъм, се определя от няколко критерия, които да му повлияят:

  • за да се приеме конкретната хранителна добавка като пробиотик, тя трябва да притежава маркировка, в която ясно да бъде отбелязан вида на микроорганизма, както и щамът;
  • трябва да са извършени качествени и периодични проверки за безопасността на продукта;
  • при производството трябва да са спазени всички правила за безопасност;
  • важно е да бъде доказано, че конкретните бактерии, част от микробиологичната система, могат да оцелеят в червата, за да бъдат ефективни;
  • когато купувате пробиотичен продукт, е важно да следите срока на годност, за да сте сигурни, че концентрацията на бактериите е достатъчно голяма, за да окаже положително действие;
  • ако нямате познания относно различните щамове, е добре да се посъветвате със специалист, който да провери конкретното здравословно състояние и дали щамовете в състава на продукта, са подходящи;
  • насочите се към пробиотични продукти, които съдържат поне осем милиарда живи бактерии;

Има различни генерации, различаващи се по съответните характеристики:

  • при първа генерация се съдържат много бактерии, които обаче не оцеляват на положителни температури над 18 градуса;
  • втората генерация са комбинирани с въглехидрат, който е инсулин в повечето случаи;
  • третата генерация се характеризира с това, че пробиотиците са поставени в капсули, имащи защитна функция, за да успеят да достигнат до стомаха и там да се разтворят;
  • четвъртата притежава обвивка от протеини;
  • петата притежава изкуствена защитна обвивка от мукополизахариди.
  • Ключови думи:
X