Повишената чревна пропускливост възниква, когато се образуват "дупки" в мембраната, защитната им бариера. Червата действат като филтър за предпазване от токсини, но позволяват на кръвта да абсорбира всички хранителни вещества. Ами ако в този филтър се появят дупки?
Дори Хипократ бил убеден, че „всички заболявания започват в червата“. Днес медицината обръща голямо внимание на здравето на храносмилателния тракт.
Защо този здравословен проблем е опасен ? Повишената чревна пропускливост е състояние, което причинява редица симптоми и патологии при пациенти, които страдат от него.
Какво са „спуканите черва”?
Патологичната чревна пропускливост се появява, когато в нейната мембрана се образуват „дупки“. Има 3 ключови цели на чревната бариера:
• защита на тялото от токсични вещества и патогени,
• здраве на имунната система,
• подкрепа за храносмилането и усвояването на всички основни вещества.
Представете си, че червата функционират като филтър, който предпазва от токсини, но позволява на кръвта да абсорбира всички ценни вещества. Сега помислете, че във този филтър има дупки, през които се абсорбират вредни вещества.
Загубата на способността за възстановяване на увредената чревна бариера води до широк спектър от симптоми, които се наричат заболявания.
Повишената чревна пропускливост осигурява активно усвояване на токсични вещества и протеини в кръвта. Подобно повишено антигенно натоварване (антиген - протеин, който активира имунната защита) провокира стрес и нарушава функционирането на имунната система, принуждавайки я да синтезира антитела, които атакуват тялото. Това е автоимунно заболяване.
Абсорбцията на токсини влияе отрицателно върху клетките, които генерират енергия (митохондрии). Те са повредени и не могат да произвеждат енергия. Резултатът е хронична умора и мускулни болки.
Пропускливите черва са често срещани при пациенти с мигрена, фибромиалгия, тревожност, депресия, цистоза, постоянна умора, алергия, безсъние, анемия, болки в ставите, ревматоиден артрит, когнитивни проблеми, екзема и други дерматологични заболявания, болест на Хашимото (щитовидна жлеза), лупус, псориазис.
Симптоми на пропускливост на червата са образуване на газ, подуване на корема, диария, запек, синдром на раздразнените черва, киселини в стомаха, остатъците от неусвоена храна в екскрементите.
Причини за "течащи черва"
• нездравословна диета (излишна захар, преработени храни, липса на плодове и зеленчуци в диетата),
• хроничен стрес
• хранителна чувствителност - тригери (млечни продукти, пшеница (глутен), царевица, соя),
• хранителни алергии,
• използването на антибиотици,
• употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства,
• пристрастяване към алкохолни напитки,
• инфекции.
Оптимизиране на здравето на червата
1. Премахване на патогени и продукти, към които има чувствителност. Също така изключване на синтетичните подсладители от диетата - те нарушават храносмилането , създавайки благоприятна среда за патогенни бактерии.
2. Минимизиране на употребата на такива лекарства като ранитидин, фамотидин, омепразол, езомепразол, пантопразол. Не спирайте приема на лекарствата си, без да се консултирате с вашия лекар.
3. Насищане на червата със здрави бактерии (това са лактобацили и бифидобактерии). В този случай са подходящи пробиотичните добавки.
4. Промяната на диетата е най-важното нещо, което може да направите за здравето на червата.
Здравословни храни са костен бульон (всеки ден), кефир / кисело мляко, чай, комбуча, кисело зеле и други ферментирали храни, кокосово масло, покълнали семена (чиа, ленено семе, коноп), храни с растителни фибри (зеле, авокадо),
5. Промяна на начина на живот. Намалете стреса чрез медитация, дихателни упражнения, ходене и достатъчно сън. Добавете релаксиращ чай преди лягане (валериана, лайка, мента, маточина).
Подходящи добавки за прием са L-глутамин, пробиотици, Омега-3 мастни киселини, кверцетин, женско биле, сок от алое вера, магнезиев хелат, цинк.
Коментари (0)
Вашият коментар