В гржите за здравето е важно да се съобразим с климатичните условия, в които живеем. Ако времето е сухо, трябва да овлажняваме организма, но ако често вали и е влажно, е желателно да добавим повече люти храни и подправки. Влагата също е един от външните фактори, които могат да навредят на здравето. Тя може да доведе до проблеми със ставите или да блокира потока на енергията и да предизвика заболявания като артрит, ревматизъм, възпаления на ставите.
Есенни храни
Глог – стимулира секрецията на различните храносмилателни ферменти в стомаха и червата, предотвратява натрупването на мазнини, забавя процесите на стареене. Да се избягва при хроничен гастрит, язва на стомаха, камъни в жлъчката, прекаран хепатит.
Грозде – подпомага образуването на течности, утолява жаждата, подобрява апетита и храносмилането, укрепва организма, възстановява кръвта, заздравява сърцето, стимулира уринирането. На ден се препоръчва не повече от половин килограм грозде.
Печурки – ускоряват храносмилането, отстраняват патогенния огън, хармонизират потока на енергията Ци и успокояват ума. Според китайците те са лекарство, което удължава жи- вота.
Круши – утоляват жаждата, облекчават кашлицата, отстраняват патогенния огън, укрепват кръвта и възстановяват тъканите, овлажняват белите дробове, подходящи са при висока температура. Препоръчват се при силна кашлица, болки в гърлото, запек. Крушите действат и диуретично.
Ябълки – подсилват далака и стомаха, утоляват жаждата, полезни са за белите дробове и настроението. Наричат ги още „бог-защитник на сърдечно-съдоватасистема”, действат благоприятно на кожата като й придават блясък и изчистват петната.
Хинап (жожоба, китайска фурма) – овлажнява организма, подсилва енергията Ци и кръвта, успокоява нервната система, поддържа кожата еластична, забавя стареенето.
Книгата може да поръчате тук!

Коментари (0)
Вашият коментар