Содата за хляб е едно от онези неща, които всеки от нас в къщата. Независимо дали я използваме, за да държим нашия хладилник свеж или я ползваме непрекъснато за печенето на сладкиши, това е нещо, което повечето хора притежават по една или друга причина.
Една от най-честите употреби на содата за хляб е в почистването. Когато се смеси с оцет, содата прави чудеса за мръсната фурна или за отпушването на канализацията.
Тя е абразивно вещество, което е много мощно при отстраняването на частици и петна от тонове различни повърхности.
Заради тази абразивност е добре да не я докосвате до някои конкретни материи.
1. Алуминиеви съдове
Докато содата за хляб е безопасна за повечето метални повърхности, когато почистваме тенджери и тигани, обикновено я оставяме да се накисне малко, за да може по-лесно да премахне всички остатъци. За нищо на света не правете това, когато става дума за сода и алуминий, тъй като металът може да се окисли и да промени цвета си. Просто се придържайте към сапуна и верото, по-безопасни са за този материал.
2. Златни вещи
Дори да нямате златна статуя, която гордо е изпъчила снага в хола, със сигурност имате вещи със златни орнаменти. Забравете да ги търкате със сода за хляб, защото златото може да се отлепи и потъмнее.
3. Сребърни прибори
Докато содата за хляб със сигурност ще направи блестящи потъмнените сребърни прибори, експертите съветват да сте внимателни с нея, защото тя може да съсипе антични съдове. Същото важи и за декоративните инкрустации с тюркоаз или перли.
4. Мраморни плотове
Използването на сода за хляб с оцет може да доведе до корозия на мрамора. Пробвайте с вода и неабразивен сапун, за да почистите кухненските плотове.
Коментари (0)
Вашият коментар