Вижте 3 от най-популярните суперхрани за 2018-а, които може да добавите към сутрешното си смути.
1. Листа от моринга
Морингата е широколистно дърво, което вирее главно в Африка и Азия. Листата му са пълни с антиоксиданти. Те намаляват холестерола и помагат за контролирането на кръвната захар. Една от най-добрите комбинации за сутрешно смути е моринга на прах, киви и тиквичка.
2. Плод от баобаб
Плодовете от баобаб имат размерите на кокосов орех и са със също толкова твърда черупка. Те изсъхват по естествен път, докато са още на дървото. След това прахът в тях се отделя механично. Той съдържа освен антиоксиданти също фибри и витамин С. Може да го добавите във фрешове, смутита или мюсли.
3. Корен от мака
Този корен ще ви помогне да уравновесите хормоните в организма си. Маката на прах може да намали кръвното ви налягане и да ви помогне, ако имате проблеми с плодовитостта. Направете си смути, като добавите корен от мака към 1 банан, 6 ягоди и 4 с.л. кокосово мляко.
Мляко, но ако е от ядки
Още през 2017 г. млякото от ядки започна да става много популярно, но истинският му апогей тепърва предстои.
То е все по-предпочитано пред животинското, въпреки че не е толкова питателно. Има по-малко протеини и магнезий, но пък е по-богато на витамин Е. Млякото от ядки обаче е нискокалорично.
Ако решите да го приготвяте вкъщи, е хубаво да не го подслаждате по никакъв начин. Така няма да повишите кръвната си захар. Ако пък го купувате, прочетете внимателно с какво е подсладено.
Млякото от ядки е доста популярно и в България. Певицата Камелия го приготвя от кашу. Нейната малка тайна, когато прави таратор с него, е, че добавя малко лимонов сок.
Може да се сдобиете с мляко не само от кашу, но и от коноп, бадеми, орехи, лешници и др. Трябва само да го сложите в блендер с малко вода. Гъстотата определяте сами. Имайте предвид, че понякога има нужда от прецеждане през марля или тензух.
Пригответе нови ястия с остатъците от вечерята
През новата година е модерно не само да се храниш здравословно, но и да не изхвърляш остатъците от храна. Напротив, останалото от вечерята може да превърнете в съвсем различно ястия, което е изключително вкусно. Ето и няколко идеи:
1. Стар хляб
Едва ли има семейство, което да не е изхвърляло поне няколко филии изсъхнал стар хляб. С него обаче може да направите много неща, като започнете от сладки скалички с шоколадова глазура до пица, запеканка със сирене и кашкавал, пудинг или дори торта.
2. Печено месо
Понякога месото отива на боклука, защото става прекалено сухо. Може обаче да го върнете към живот, като го намажете с малко масълце и го затоплите във фурната. Друг вариант е просто да го добавите към някоя манджа - боб, леща и т.н.
3. Ориз
Останалия ориз може да превърнете в салата, като добавите към него малко зелен фасул, лимонова трева, нарязани чушки и подправки по избор. Преди това само трябва съвсем леко да запържите ориза в малко олио.
4. Кекс
Традиционно на Нова година се яде кекс, защото неговата форма символизира завършения житейски цикъл. Ако обаче сладкишът все още стои непокътнат, е много вероятно вече да е започнал да изсъхва. Това не означава, че трябва да преяждате с него, за да не го изхвърляте. Просто го превърнете в различен десерт като бонбони или торта парфе например.
Сладкишът - далеч от фурната
През 2018 година с пълна сила продължава тенденцията на здравословното хранене. Чрез него не само укрепвате организма си, но и поддържате килограмите си в норма. Затова не губете време, а заредете хладилника си със свежи продукти без излишни захари и консерванти.
Лесно е да се каже, но е трудно да се изпълни особено когато става въпрос за десерта. Затова, вместо да купувате готов сладкиш, го пригответе сами. За него не е нужно да използвате никакво брашно или пък да включвате печката.
Ако си мислите, че ще ви излезе скъпо, грешите. В повечето случаи суровите десерти се приготвят с малко продукти, главно сушени плодове и ядки. Никога с бяла захар. Нея заменете с кафява или най-добре с мед. Не пропускайте да добавите и любимите си подправки - канела, какао и т.н.
Един от най-лесните сурови десерти, с които може да се справи всеки новак в кулинарията, са суровите бонбони.
За тях са ви нужни:
300 г сурово кашу,3 с.л.кокосови стърготини,3 с.л.кокосово масло,3 с.л.мед, 24 бр.сурови белени бадеми, кокосови стърготини за овалване.
Как да ги приготвим:
Накисваме кашуто и бадемите в отделни купички със студена вода. Хубаво е да останат така поне един час. След това изсипваме водата и изплакваме кашуто и бадемите.
Поставямев блендер и смиламе всички изброени съставки без бадемите. Сместа не трябва да се получи прекалено ситна, но не трябва да има и груби частици.
Оформяме от нея с ръце кръгли бонбони и пъхаме в средата на всеки по една бадемова ядка. Овалваме ги в кокосовите стърготини и ги поставяме в хартиени формички за бонбони. Оставяме ги за около 2 часа на студено, за да се стегнат. След това са готови за консумация.
Тинт и стейн се казват модерните продукти, които оцветяват дълготрайно без нанасяне на грим
Гримът е неразделна част от красотата и модата. Започвайки още от древните египетски балсами, оцветени с охра, минавайки през емблематичните червила на 50-те и стигайки чак до днес, тенденциите непрекъснато се променят
Честно казано, надявам се да нямаме още поводи за награди, защото зад тях стоят огнени бедствия и много тежки моменти, твърди Васил Димов
Средата на юли 2024 г., температурите гонят 40 градуса. Огън лумва във вилната зона на село Отец Паисиево, изгарят къщи, евакуират хора. Пламъците се разрастват, горят на 9000 дка и плъзват към Пролом
В състава на руската делегация за американско-руските преговори в Рияд бе и Кирил Дмитриев, ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции. По време на разговорите е било засегнато и завръщането на американските фирми в Русия, което Дмитриев очаква още във второто тримесечие на тази година, пише германската обществена телевизия ARD
Коментари (0)
Вашият коментар