3 суперхрани за сутрешни смутита
Вижте 3 от най-популярните суперхрани за 2018-а, които може да добавите към сутрешното си смути.
1. Листа от моринга
Морингата е широколистно дърво, което вирее главно в Африка и Азия. Листата му са пълни с антиоксиданти. Те намаляват холестерола и помагат за контролирането на кръвната захар. Една от най-добрите комбинации за сутрешно смути е моринга на прах, киви и тиквичка.
2. Плод от баобаб
Плодовете от баобаб имат размерите на кокосов орех и са със също толкова твърда черупка. Те изсъхват по естествен път, докато са още на дървото. След това прахът в тях се отделя механично. Той съдържа освен антиоксиданти също фибри и витамин С. Може да го добавите във фрешове, смутита или мюсли.
3. Корен от мака
Този корен ще ви помогне да уравновесите хормоните в организма си. Маката на прах може да намали кръвното ви налягане и да ви помогне, ако имате проблеми с плодовитостта. Направете си смути, като добавите корен от мака към 1 банан, 6 ягоди и 4 с.л. кокосово мляко.
Мляко, но ако е от ядки
Още през 2017 г. млякото от ядки започна да става много популярно, но истинският му апогей тепърва предстои.
То е все по-предпочитано пред животинското, въпреки че не е толкова питателно. Има по-малко протеини и магнезий, но пък е по-богато на витамин Е. Млякото от ядки обаче е нискокалорично.
Ако решите да го приготвяте вкъщи, е хубаво да не го подслаждате по никакъв начин. Така няма да повишите кръвната си захар. Ако пък го купувате, прочетете внимателно с какво е подсладено.
Млякото от ядки е доста популярно и в България. Певицата Камелия го приготвя от кашу. Нейната малка тайна, когато прави таратор с него, е, че добавя малко лимонов сок.
Може да се сдобиете с мляко не само от кашу, но и от коноп, бадеми, орехи, лешници и др. Трябва само да го сложите в блендер с малко вода. Гъстотата определяте сами. Имайте предвид, че понякога има нужда от прецеждане през марля или тензух.
Пригответе нови ястия с остатъците от вечерята
През новата година е модерно не само да се храниш здравословно, но и да не изхвърляш остатъците от храна. Напротив, останалото от вечерята може да превърнете в съвсем различно ястия, което е изключително вкусно. Ето и няколко идеи:
1. Стар хляб
Едва ли има семейство, което да не е изхвърляло поне няколко филии изсъхнал стар хляб. С него обаче може да направите много неща, като започнете от сладки скалички с шоколадова глазура до пица, запеканка със сирене и кашкавал, пудинг или дори торта.
2. Печено месо
Понякога месото отива на боклука, защото става прекалено сухо. Може обаче да го върнете към живот, като го намажете с малко масълце и го затоплите във фурната. Друг вариант е просто да го добавите към някоя манджа - боб, леща и т.н.
3. Ориз
Останалия ориз може да превърнете в салата, като добавите към него малко зелен фасул, лимонова трева, нарязани чушки и подправки по избор. Преди това само трябва съвсем леко да запържите ориза в малко олио.
4. Кекс
Традиционно на Нова година се яде кекс, защото неговата форма символизира завършения житейски цикъл. Ако обаче сладкишът все още стои непокътнат, е много вероятно вече да е започнал да изсъхва. Това не означава, че трябва да преяждате с него, за да не го изхвърляте. Просто го превърнете в различен десерт като бонбони или торта парфе например.
Сладкишът - далеч от фурната
През 2018 година с пълна сила продължава тенденцията на здравословното хранене. Чрез него не само укрепвате организма си, но и поддържате килограмите си в норма. Затова не губете време, а заредете хладилника си със свежи продукти без излишни захари и консерванти.
Лесно е да се каже, но е трудно да се изпълни особено когато става въпрос за десерта. Затова, вместо да купувате готов сладкиш, го пригответе сами. За него не е нужно да използвате никакво брашно или пък да включвате печката.
Ако си мислите, че ще ви излезе скъпо, грешите. В повечето случаи суровите десерти се приготвят с малко продукти, главно сушени плодове и ядки. Никога с бяла захар. Нея заменете с кафява или най-добре с мед. Не пропускайте да добавите и любимите си подправки - канела, какао и т.н.
Един от най-лесните сурови десерти, с които може да се справи всеки новак в кулинарията, са суровите бонбони.
За тях са ви нужни:
300 г сурово кашу, 3 с.л. кокосови стърготини, 3 с.л. кокосово масло, 3 с.л. мед, 24 бр. сурови белени бадеми, кокосови стърготини за овалване.
Как да ги приготвим:
Накисваме кашуто и бадемите в отделни купички със студена вода. Хубаво е да останат така поне един час. След това изсипваме водата и изплакваме кашуто и бадемите.
Поставяме в блендер и смиламе всички изброени съставки без бадемите. Сместа не трябва да се получи прекалено ситна, но не трябва да има и груби частици.
Оформяме от нея с ръце кръгли бонбони и пъхаме в средата на всеки по една бадемова ядка. Овалваме ги в кокосовите стърготини и ги поставяме в хартиени формички за бонбони. Оставяме ги за около 2 часа на студено, за да се стегнат. След това са готови за консумация.
Коментари (0)
Вашият коментар