Алкалната диета е система за хранене, които набира все по-голяма популярност сред звездите – сред почитателите й са Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу. Според мнозина именно на този хранителен режим дължи перфектната си фигура Виктория Бекъм, дори и след раждането на четири деца.
Правилен баланс
Главната цел е поддържането на киселинно-алкален баланс в организма. Американският диетолог Робърт Йънг в книгата си The pH Miracle („Чудото pH”) подробно разказва за връзката между киселините и алкалните вещества в организма и как трябва да се храним за добро здраве и красота. Смята се, че нормалният киселинно-алкален баланс трябва да е в границите от 7,37 до 7,45 pH (в такива единици се измерва киселинността на стомашния сок). Дори промяна от 0,5 единици в едната или в другата посока може да има фатални последици. За щастие организмът ни е съвършен механизъм, които поддържа правилното равновесие – разбира се, ако не му пречим.
Хранене
Хранителните продукти имат киселинна или алкална среда. Оптималното съотношение на продуктите, които попадат в организма ни, е 70–80% алкални и 20–30% киселинни. Ако количеството киселини превишава допустимата норма, в тялото започват сериозни проблеми, сред които камъни в бъбреците и диабет.
Разбира се, някои диетолози са скептични и посочват, че всеки организъм има своите характерни особености. Киселинно-алкалната диета се препоръчва по-скоро като метод за временно регулиране на правилната дейност на организма, а не като постоянен режим.
Основният принцип
Всички продукти се делят на киселинни или алкални.
Към алкалните се отнасят: домати, зеле, маруля, чесън, зелени подправки, лук, чушки, цвекло, тиквички, пресни картофи, целина, зелен фасул, плодове, горски плодове (с изключение на боровинки), ядки, тиквени и слънчогледови семки, сусам, ленено и конопено масло, морски водорасли, кафяв ориз, мазна риба (сьомга, скумрия, пъстърва).
Към киселинните продукти се отнасят: всички продукти от животински произход, морските продукти, риба (с изключение на вече споменатите мазни риби), всички млечни продукти, яйцата, захарта, хляба, полуфабрикатите, fast food-а.
Вместо кафе и черен чай се препоръчва да се пият фрешове, зелен чай и чай от джинджифил. Алкохолът е категорично забранен.
Коментари (0)
Вашият коментар