Необходими продукти:
* 1 кг домашна извара;
* 1 л прясно мляко;
* 2 яйца;
* 1 чаена лъжичка с връх сол;
* 1/4 чаена лъжичка сода за хляб;
* 1/2 чаена лъжичка захар;
* 50 г масло;
* подправки на вкус (черен пипер, ким, кориандър и др.).
С тези продукти ще получите около килограм и отгоре топено сирене.
Начин на приготвяне:
Налейте млякото в алуминиева тенджера, добавете изварата и добре разбъркайте. Загрейте сместа и бъркайте непрекъснато до отделяне на суроватката (но без да завира).
Прехвърлете получената смес в купа, застлана с изпран и изгладен тензух. Завържете тензуха и го окачете да се цеди до пълното отделяне на суроватката.
Сместа трябва да бъде колкото се може по-суха. Внимателно разбъркайте сместа с яйцата, солта, захарта, содата и подправките.
Разтопете маслото в алуминиев съд и го прибавете към сместа. След това я сложете на средно силен огън (без да завира) и при постоянно бъркане го стопете до еднородна течна маса.
Прехвърлете в друг съд и оставете да изстине.
Ако използвате домашна извара
предварително я пуснете в машинка за месо или пък я претрийте през гевгир и топеното сирене ще стане чудесно.
Можете да добавите към домашното сирене подправки по свой вкус. Някои слагат гъби и/или лук, задушени и нарязани, или чесън на дребно.
Коментари (0)
Вашият коментар