Ще ви е нужна около половин година ако всеки ден опитвате по един нов тип френско сирене. Във всеки район на страната си има типично местен вид. Французите го консумират не като предястие, а преди десерта. Казват че микроорганизмите в сиренето пречистват стомаха и създават чувство за лекота. Черпим ви с няколко вида днес и ги поливаме обилно с хубаво вино. А какви са някои от най-популярните и интересни кулинарни шедьоври на Франция ни разказва Емилиан Манолов – мениджър на столичен ресторант.
Други френски глезотийки за небцето
Иконата на провансалската кухня се приготвя от средиземноморски риби (ципура, лаврак, мерлуза, морски дявол и морски език) и морски дарове.
Пастети
Французите са луди по всякакви видове пастети от патици или гъски, които разстилат върху златистия и хрупкав хляб багета, превърнал се в символ на Франция. Ако пастетът е от маринован гъши дроб, се комбинира с черен кисел хляб.
Охлюви
Попаднете ли в Бургундия със сигурност ще ви нагостят с охлюви „а ла Бургиньон”. Те ги сваряват и сотират с масло и магданоз (или и с чесън) и ги връщат в черупките.
Шатобриан
Солидното говеждо филе печено на скара става популярно, след като готвачът на известния писател и предвестник на романизма в литературата Франсоа Рене дьо Шатобриан му го посвещава. Това се случва преди 200 години.
Шоколадов мус с портокали
Французите обичат да приключват похапването с ефирен Mousse au chocolat от горчив натурален шоколад, какао и портокалов ликьор, към който добавят захаросани резенчета портокал.
Касис Той е национален плод на Франция, който правят на крем (ликьор). Пие се като към него се добави – вино, пенливо вино, вермут, минерална вода. Приятно е съчетаването му с десерти или сладолед.

Коментари (0)
Вашият коментар