Напишете дума/думи за търсене

По-малко месо, по-малко сърдечни болести

<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Това е заключението на ново проучване, което анализира хранителните навици и начина на живот на повече от 450 000 европейци, цитирано от БГНЕС.

Тези, които спазват полувегетарианска диета, в която 70 на сто от храната им идва от растителни източници, имат с 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми. Това е в сравнение с тези, които имат по-месоядна диета, където по-малко от 45 на сто от храната е от растителен произход.

В изследването са включени почти половин милион души от 10 различни страни. Никой от тях не страдал от заболявания в началото на изследването и всички били на възраст между 35 и 70 години. Учените продължили проучването цели 12 години, за да установят как храната влияе на здравословното ни състояние.

Констатациите доказват ползите от консумацията на растителни продукти като начин за предотвратяване на сърдечни заболявания. Препоръчва се 70% от хранителния ви режим да включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, нискомаслени млечни продукти, месо без кожа, предимно пилешко, и риба.

Очаква се резултатите да бъдат представени на тазгодишната среща на Американската сърдечна асоциация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X