Ново проучване предполага, че изцеждането на сок може да бъде по-скоро вредно, отколкото полезно за бактериите в телата.
Прочистването със сок, при което хората консумират изключително плодов и/или зеленчуков сок, често се рекламира като добро за здравето, като се предполага, че „детоксикира" и ви помага да получите куп витамини и минерали накуп. Работата е там, че диетите за детоксикация бяха напълно развенчани. Ново проучване установи, че прочистването със сок в частност може всъщност да причини повече вреда, отколкото полза.
Проучването е проведено от изследователи от Северозападния университет във Великобритания, които искали да разберат дали изцеждането на сок може да повлияе на оралния и чревен микробиом - екосистемата от микроби, които живеят в устата и храносмилателната система. Предишни изследвания откриха възможни връзки между промените в микробиома на червата и редица здравословни проблеми, включително астма, фибромиалгия и загуба на либидо.
За да разследва, екипът анализира оралните и чревните микробиоми на 14 здрави възрастни – чрез проби от бузи, слюнка и изпражнения – преди и след спазване на определена диета. Всички те първо прекарали три дни на елиминационна диета, след което били разделени на три групи и помолени да консумират една от следните интервенционни диети: само сок, сок и храни или само цели храни на растителна основа.
Използвайки генно секвениране за идентифициране на бактериите, присъстващи в пробите, изследователите откриват, че нито една от интервенционните диети не причинява значителни разлики в разнообразието или състава на пробите от бузите или фекалиите. Докато пробите от слюнка наистина показват някои разлики в състава на сока и диетите със сок и храна, но няма разлики в микробното разнообразие.
Въпреки това за участниците на диети със сок и сок и храна имало увеличение в относителното изобилие – това се отнася към това колко разпространен е определен вид в дадена област в сравнение с другите видове в същата зона – на някои бактериални видове в устата и червата, които са свързани с възпаление и заболяване. По-специално микробиомът на устната кухина претърпява най-голяма промяна.
Тук е важно да споменем, че изцеждането на сок от плодове и зеленчуци премахва повечето от техните неразтворими фибри, които помагат на храната да се движи през храносмилателната система към изпражненията ни. Това не само би могло да направи от пречистването със сок рецепта за запек, но авторите на изследването също така посочват, че ниският прием на фибри сам по себе засяга микробиома.
„Повечето хора смятат изстискването на сок за здравословно прочистване, но това проучване предлага проверка на реалността", обяснява старши автор на изследването д-р Мелинда Ринг в изявление. „Консумирането на големи количества сок с малко фибри може да доведе до микробиомен дисбаланс, който може да има отрицателни последици, като възпаление и намалено здраве на червата."
Струва си да се отбележи, че това проучване не трябва да ни кара да правим прибързани заключения. То използва малък размер на извадка, диетата продължава само три дни и, както авторите споменават в статията, промените, които виждат, са „донякъде малки по мащаб".
Те също така отбелязват, че "14-дневният период след интервенцията показа тенденция към възстановяване на състава на микробиота преди експеримента, което показва, че тридневната диетична интервенция не може да се счита за достатъчна за значително модулиране на състава на микробиота."
Въпреки това учените твърдят, че все още си заслужава вниманието ни. „Нашата намеса продължи само три дни. Като се има предвид, че много прочиствания със сок или диети, които добавят сок, могат да продължат по-дълго или да се консумират периодично с течение на времето, очакваме потенциалните кумулативни отрицателни ефекти наистина да са по-високи", споделят авторите. „Бъдещите проучвания трябва да проучат тази динамика по-подробно."
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/297/Image_19888297_128_0.jpg)
Коментари (0)
Вашият коментар