Напишете дума/думи за търсене

Ползите от мизуната за здравето

Вероятно сте опитвали мизуна повече от веднъж, без да знаете какво точно представлява. Това е един от най-често срещаните зеленчуци в повечето промишлено приготвени салати, които се продават в търговската мрежа. Много малко хора обаче могат да я идентифицират. Тя се отличава с деликатен, остър вкус, подобен на листата на горчица, а листата ѝ са нежни и сочни с дълбоко назъбени краища.
Мизуна съдържа голямо количество антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, както и висока концентрация на витамини.

Хранителни вещества и витамини
От хранителна гледна точка съдържанието на витамин С и витамин А в мизуната си струва да се подчертае. Освен това съдържа микроелементи от група В и някои минерали в малки количества. Но това, което наистина се откроява, е съдържанието на антиоксиданти.
Този вид зеленчук съдържа голямо количество фитонутриенти във вътрешността си. Тези елементи могат да неутрализират образуването на свободни радикали, като по този начин помагат за поддържане на хомеостазата. Те също са важни за регулиране на възпалението.

Разбира се, не трябва да забравяме високото съдържание на фибри. Те са от съществено значение за доброто здраве на червата.

Ползи от мизуна

Подобрява имунната система
Витамин С е основен елемент за осигуряване на правилното функциониране на имунната система. Поддържането на нивата му в правилния диапазон намалява шансовете ви да се заразите с много инфекциозни заболявания, като респираторни заболявания.

По-здрава кожа
Съдържанието на витамин А в мизуна е от ключово значение за предотвратяване на проблеми, свързани със здравето на кожата. Не само ускорява заздравяването на рани, но и подготвя тъканта за излагане на слънчева светлина. Това минимизира щетите, свързани с ултравиолетовото лъчение.

Забавя стареенето
Антиоксидантните хранителни вещества са ключови елементи в превенцията на стареенето. Неутрализирането на свободните радикали предотвратява натрупването им в тъканите, като по този начин предпазва от развитие на болести и физиологични
проблеми.

Редовната консумация на добро количество съединения с антиоксидантни агенти е един от най-ефективните начини за забавяне на процеса на стареене.

Предотвратява развитието на чревни проблеми
Фибрите са съединение, което допринася за здравето на червата. Това е несмилаем елемент, който увеличава обема на изпражненията, като по този начин стимулира преминаването и служи като енергиен субстрат за бактериите, които изграждат микробиотата.

Възможни рискове от консумация
Единственият риск, свързан с яденето на мизуна, е ако го направите, без да сте я измили добре преди това. Въпреки това, когато се продава в супермаркетите, обикновено е опакован, което означава, че вече е измит.

Приготвяне на салати с мизуна
Най-добрият начин да включите мизуна в диетата си е в салати, придружени от други зеленчуци, които също осигуряват качествени хранителни вещества. Може да приготвяте и зелени сокове, но това унищожава фибрите механично.

Съставки
• 1 домат
• 1 глава лук
• 1/2 зелена салата
• Мизуна
• Слънчогледови семки на вкус
• Бомбичка прясно сирене
• Студено пресован зехтин и сол

Инструкции
Измийте и накъсайте мизуната и марулята на сравнително малки парчета. Нарежете домата и лука на кубчета. След това поръсете няколко лъжици слънчогледови семки отгоре. Добавете няколко резена прясно сирене и завършете със струйка зехтин и сол на вкус. Може да добавите и други билки или подправки, риганът е подходящ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X