Напишете дума/думи за търсене

Видове чинии: приложения и етикет

Няма значение дали присъствате на събитие или се наслаждавате на вечеря в ресторант. Познаването на различните видове чинии демонстрира етикета и протокола на масата. Поради тази причина ще ви запознаем с посудата, която се използва най-често на официални поводи.

Плоска чиния
Плитката плоска чиния се характеризира с диаметър от около 23 до 25 сантиметра. Тя е една от най-използваните в гастрономията. Тъй като се използва за сервиране на основно ястие, тя побира всички видове храни, с изключение на десерти и течни ястия. Като цяло е различна от чиния за салата.

Купа

Тя е дълбока и това я прави идеална за течни и полутечни храни като супи и кремове. Освен това размерът й може да варира в зависимост от повода или храната, която съдържа.
При официални ястия купата обикновено е по-плитка, но има ръбове и се сервира върху друга чиния. Вместо това за неофициални ястия могат да се използват купи без ръбове или купа тип купе.

Ако става въпрос за гъста месна супа, която задържа топлината, препоръката е да я сервирате в купа, която разсейва високите температури. От друга страна, ако е бистра супа или със сметана, купата трябва да е такава, че успява да запази съдържанието топло.

Чиния за хляб
Известна също като чиния за гарнитура, тя обикновено е с диаметър около 16 сантиметра и въпреки че е обичайно да е с кръгла форма, има овални и квадратни модели. Може да бъде придружена с малко масло и нож за мазане.
Често чинията за хляб се поставя отляво, до вилицата, и се използва за отделяне на хляба и маслото от другите храни. На официална вечеря хлябът се сервира между различни вина или между различни ястия.

Чинийка за кафе
Тъй като тази посуда придружава вашата кафяна чаша, тя не е взаимозаменяема с друга чиния. Полезността й се състои в събирането на разливи, пръски и капки, както и в предотвратяването на появата на петна по повърхностите поради топлината. Тя има жлеб, който предпазва чашата от движение и
евентуални инциденти.

С диаметър, който не надвишава 12 сантиметра, чинийката за кафе е и най-доброто място за оставяне на чаената лъжичка, която използвате за разбъркване на захарта или други подсладители .


Презентационна чиния или подложна
По-нагоре отбелязахме, че на официално хранене купата се сервира в друга чиния, наречена прецентационна или подложна. Тя е с диаметър, който варира между 30 и 34 сантиметра, и в ресторант или на събитие е част от декорацията на масата.
Това обаче не е единствената й роля. Долната чиния предпазва покривката и масата от храна, разливи и пръски, както и помага да се запази храната топла.

Купа за салата
Тя е с диаметър между 20-22 сантиметра. В нея се сервират порции салата, които могат да бъдат първо или самостоятелно ястие, преди или след основното ястие.

Плато за мезета
Предлага се в различни размери, започвайки от 17 сантиметра в диаметър, и както подсказва името му, позволява сервиране на предястия като сирене или нарязани плодове.

Чиния за десертно ястие
Тя е с диаметър от 18 до 20 сантиметра и е по-тънка и по-лека от други видове съдове. По същия начин се смята за универсален, тъй като съдържа торти, сладкиши и сладолед, наред с други десерти. По принцип се използва в края на храненето.
Познаването на различните видове чинии и посуда е само началото на това, което трябва да знаете, за да се държите подобаващо на масата. Това важи независимо дали сте на събитие, ресторант или дори ако сте домакин на официална вечеря. Правилата на етикета са свързани със самочувствието, културата и социалните умения - аспекти, които изграждат и изобразяват образ на успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X