Напишете дума/думи за търсене

Любовта наистина е сляпа. Науката го доказа

Учените доказаха, че има известна степен на истина в старата поговорка, че любовта е сляпа.
Те са открили, че чувствата на любов водят до потискане на активността в областите на мозъка, контролиращи критичната мисъл.

Изглежда, че след като се доближим до човек, мозъкът решава, че необходимостта от оценка на неговия характер и личност намалява.
Проучването на Университетския колеж в Лондон е публикувано в NeuroImage.

Изследователите открили, че както романтичната, така и майчината любов имат еднакъв ефект върху мозъка.
Те потискат невронната активност, свързана с критична социална оценка на други хора и негативни емоции.

Екипът от учени сканира мозъците на 20 млади майки, докато те разглеждат снимки на собствените си деца, деца, които познават, и на възрастни приятели.
Експертите установяват, че моделите на мозъчната активност са много подобни на тези, идентифицирани в по-ранно проучване, разглеждащо ефектите от романтичната любов.

Еуфория
И двете проучвания регистрират повишена активност в части от "системата за възнаграждение" на мозъка.
Когато тези зони се стимулират - както могат да бъдат чрез храна и напитки или дори парична печалба - те предизвикват чувство на еуфория.

Но може би по-изненадващо е, че и двете проучвания показват намалени нива на активност в системите, необходими за вземане на отрицателни преценки.
Подобни открития са открити при проучвания върху животни.

Водещият изследовател д-р Андреас Бартелс казва, че е от решаващо значение както романтичната, така и майчината любов да се възприемат от мозъка по изключително положителен начин - защото и двете са от решаващо значение за продължаването на вида.
Той казва: „Нашето изследване ни позволява да заключим, че човешката привързаност използва механизъм натискане и дръпване, който преодолява социалната дистанция чрез деактивиране на мрежи, използвани за критична социална оценка и негативни емоции, като същевременно обвързва индивидите чрез участието на схемата за възнаграждение, обясняваща силата на обичането."

Изследването подчертава една разлика в реакцията на мозъка към романтичната и майчината любов.
Само романтичната любов предизвиква повишена активност в хипоталамуса - който контролира чувството на възбуда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X