Напишете дума/думи за търсене

Как да подготвим порасналите си деца да си тръгнат от бащиния дом

В живота на всеки млад човек настъпва моментът, в който трябва да се раздели с детството си, с навика да бъде непрекъснато обгрижван. С това някой друг да поема отговорност за действията и разходите му, да върши задълженията му вместо него. Периодът на отделяне е труден както за родителите, така и за децата, но има начини и техники, чрез които бихте могли да подпомогнете тийнейджъра по пътя му към независимостта.

Родители, ако това е последната учебна година в училище на детето ви, а догодина вече ще бъде горд студент в друг град или държава, сега е моментът да започнете да полагате основите на по-плавното разделяне със семейната среда.

На първо място - дайте му повече свобода. Колкото и да се изкушавате, спрете да го разпитвате непрекъснато с кого е, къде е и какво прави. Ако е оправдал доверието ви, не му забранявайте да излиза с приятели навън до късно или да спи на друго място, когато поиска. Не го спирайте да ходи по срещи. На вас дискотеката може да ви изглежда като свърталище, пълно с престъпници и сводници, но за младите хора това е място, на което се забавляват, завързват познанства, слушат любимата си музика.

Възлагайте му задачи. Веднъж седмично може да го карате да приготвя вечерята, да се грижи за по-малките си братя и сестри, ако има такива, да чисти. Поверявайки му част от домакинската работа, ще го научите да носи отговорност за действията си и за последствията от неизпълнението на поставените задачи.

Спрете да поемате неговите задължения. Не се обаждайте на класния ръководител от негово име, за да го уведомите, че ще отсъства. Не разхождайте кучето само защото него го мързи да излезе, не гладете дрехите му и не подреждайте стаята му. Нека сам се научи какво следва, ако не си свършиш работата. Но и го награждавайте, когато я отметне в срок.

Накарайте го да си направи списък с цели. Добре е те да са изпълними в близко бъдеще. Трябва да състави и план за постигането им. Например ако иска през лятото да ходи на море с приятели, трябва да си намери почасова работа, за да може да си го позволи. В случай че иска да си повиши успеха, нека да отделя повечко часове на ден за учене. Държи ли да се научи да играе волейбол, трябва да провери сам къде и кога има тренировки за начинаещи, да си уговори среща с треньора и да се запише. Постигането на тези на пръв поглед незначителни неща ще го накара да повярва в себе си и във възможностите си, както и да се научи да планира, да не се отказва, да създава и да следва определена стратегия.

Обяснете му, че не бива да очаква да го издържате до 30-ата му година, че действията му или липсата на такива в определени ситуации често имат неприятни последствия, с които се налага да се справя сам, че не бива да очаква само велики неща в живота си. Няма защо да смята нископлатената работа, която повечето ученици и студенти вършат, за нещо под неговото ниво. Това, че не го глезите както преди, не означава, че вече не го обичате, а именно обратното - правите му възможно най-голямата услуга, като го въвеждате в живота на възрастните, учите го на самостоятелност и отговорност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X