Напишете дума/думи за търсене

9 автомобилни миризми и звука, които никога не трябва да пренебрегваме

Когато всичко е наред, колата е гладко работеща машина. Но веднага щом започнете да чувате неочаквани шумове или да усещате нежелани миризми, трябва да обърнете внимание. Защото това е вашата кола, която ви изпраща предупреждение за това, което предстои.

Нашите автомобили са станали много добри в самонастройване за проблеми, което означава, че невинаги знаем веднага, когато има нещо нередно. Но това означава, че докато помиришем или чуем нещо, или видим капки по алеята, положението вече е лошо.

Ето най-често срещаните миризми и звуци, които според автомонтьорите никога не трябва да пренебрегваме.

1. Мирише на горящо масло
Миризмите на горящо масло имат промишлена „фабрична миризма" и могат да доведат до редица различни потенциални рискове.
Ако усещате тази миризма в купето или под капака на колата, това вероятно означава, че имате изтичане на масло от вашия двигател или кормилно управление, което влиза в досег с нещо горещо.

Течовете на масло са лоши поради две основни причини. От една страна, това означава, че маслото, което е жизнената сила на вашата кола, „не е в нещото, в което трябва да бъде" и не „го поддържа смазано, предпазва го от повреда".
Ако продължи достатъчно дълго, може да предизвика пожар.

Може да има и видими признаци на теч на масло. Забелязването на цвета на теча може да помогне на вашия автомонтьор да диагностицира проблема. Ако веществото е червеникаво, течът на масло вероятно идва от системата за сервоуправление или скоростна кутия, докато моторното масло обикновено е кафяво на цвят.

2. Мирише на горяща гума
Автомонтьорите твърдят, че може да усетим, когато има проблеми със спирачния апарат. Той представлява хидравличен затягащ механизъм, който притиска спирачните накладки към роторите, за да забави колата, когато натиснете педала на спирачката. Така че, ако нещо не е наред с него, това може да блокира колелото и да накара гумата да не се върти правилно.

3. Отвратително сладки миризми
Често срещано оплакване е „отвратително сладка, кисела" или „мирис на горещ сироп", която се усеща във вентилационните отвори или извън.
Това обикновено означава, че охлаждащата течност, която поддържа колата да работи при идеални температури, изтича и попада върху нещо, което е горещо. Охлаждащата течност не е запалима, така че нямате риск от пожар, но ще имате скъпа сметка, колкото повече отлагате този ремонт.
Ако охладителната течност свърши, двигателят ще прегрее и поправката на това „може да струва хиляди левове.

4. Миризми на горяща пластмаса
Може просто да означава, че сте преминали през найлонова торба и тя е попаднала в ауспуха, което не е голяма работа, защото може да я игнорирате и да я оставите да изгори.
Но може да означава, че кабел или проводник се е разхлабил и докосва ауспуха.

5. Миризми на мухъл
Ако усетите миризма на „мръсен чорап" в колата си, това най-вероятно свидетелства за плесен в климатичната кутия под таблото. Филтрите в купето стават наистина миризливи, особено ако сте във влажен климат.

Често разположен зад жабката, филтърът за въздуха, който дишате в купето на автомобила, докато въздушният филтър е за двигателя и не позволява мръсотия и отломки да достигнат до него.
Много хора дори не знаят, че имат филтър купе. И така те са склонни да не правят нищо за него, докато положението не стане наистина вонящо. Добрата новина е, че филтърът за купето обикновено е много лесен за подмяна.


6. Мирише на развалени яйца
Ако усещате тази миризма на сяра от изпускателната система, това е знак, че имате лош или остарял катализатор, който обикновено е между двигателя и ауспуха и е отговорен за почистването на изпускателната система на вашия автомобил. Тази миризма обикновено е придружена от други сигнали като светнал датчик за проверка на двигателя.

Това също може да означава, че вашият катализатор току-що е бил откраднат. Структурата, подобна на пчелна пита, съдържа редки метали.
Така че, ако се качите в колата и тя звучи като монстър трак, значи някой е направил дупка в ауспуха, за да изреже катализатора ви.

7. Спирачни шумове
Тъй като спирачките са от съществено значение за спирането или стартирането на колата ви, те никога не трябва да се пренебрегват. Някои писъци или цвърчене могат да бъдат лесна корекция и не представляват опасност.

Ако има висок спирачен звук, когато спрете колата си, може би просто има малко повърхностна ръжда на роторите - големи метални дискове, които са вътре във всяко колело, помагайки на колата да спре безопасно, когато натиснете педала на спирачката.

Ако чуете звук като на картечница „па-па-па" при завиване, това може да е ос, която се е повредила и може да блокира, ако се влоши.

А скърцането от спирачките е „най-лошият" шум, който може да чуете, защото вероятно означава, че проблемът се е влошил и има търкане метал в метал.

Ако продължавате да игнорирате скърцащия шум от спирачките, в крайна сметка ще загубите спирачките и педалът ще падне на пода на купето.


8. Тропащи звуци
Дрънкащите шумове може да се дължат на повреда на втулки, сферичен шарнир или люлееща се щанга. Втулките са възглавници, които абсорбират вибрациите и шумовете на автомобила, докато гъвкавите сферични шарнири на автомобила помагат на окачването да се движи нагоре и надолу, докато колата преминава през неравности. Люлеещата щанга е U-образен стабилизатор, който поддържа нивото на автомобила при бързи завои. Накратко: това са всички жизненоважни автомобилни части, за да поддържате вашето превозно средство да се движи безпроблемно.

По-старите коли ще започнат да издават дрънкане, щракане, пукане, скърцане и пъшкане точно както нашите тела. И обикновено това е така, защото една от ставите, една от втулките или нещо друго, на което работата му е да позволява движение, се е износила и позволява грешен вид движение.

9. Тракащи шумове
Може да представляват малък проблем като скоба, която се е разхлабила и сега трака, но също може да бъдат проблем с ангренажния ремък.
Той поддържа правилното синхронизиране на двигателя, така че буталата и клапаните на вашия автомобил да работят правилно. Така че, когато тези автомобилни части се развалят, това може да блокира двигателя.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X