Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с неразрешената мъка

Неразрешената скръб може да ви накара да се почувствате изолирани от хората и нещата, които ви интересуват. Изграждането на силна система за подкрепа е от решаващо значение: семейството, приятелите, вашата духовна или религиозна общност могат да помогнат.

Разговорите с други хора, които са преживели подобна загуба, могат да бъдат особено полезни, за да се почувствате разбрани и по-малко сами.
Да си позволите да скърбите, вместо да потискате или избягвате трудните емоции, също е важна част от изцелението.

Добре е да изпитате набор от емоции, когато скърбите, включително тъга, гняв, вина или съжаление. Позволете си да почувствате тези емоции и признайте, че те са нормална част от процеса на скръб.

Намирането на начини да почитате или да поддържате връзка с човека, когото сте загубили, също може да бъде от полза.
Това може да включва създаване на мемориал, писане на писмо до отишлия си ваш близък или участие в дейности, които са му харесали. Намирането на начини да запазите паметта на любимия човек жива може да помогне в процеса на скръб и да осигури утеха.

Ако сте имали трудна или токсична връзка с починалия, все пак може да направите упражнението за писане на писмо или може да изберете да изразите чувствата си по друг начин, например чрез водене на дневник или ритуал, който създавате.

Грижата за себе си, физически и емоционално, също ще ви помогне да продължите напред. Дайте приоритет на съня, движението и подхранващите храни, както и да се върнете към дейности, които ви носят радост и ви отпускат, макар че понякога това може да изглежда невъзможно.

И имайте предвид, че скръбта може да продължи цял живот. Не е линейно, нито е еднократна ситуация. Така че опитайте се да не се вкопчвате във времеви рамки.
Важно е да очаквате неуспехи и случайни болезнени напомняния. Някои дни са по-добри от други. Разбирането на тази рамка позволява на човек да бъде по-добре подготвен през процеса на скръб.

Целта на обработката на скръбта не е да продължите напред, а да намерите начин да интегрирате загубата в живота си по начин, който ви позволява да продължите напред – понякога бавно – с чувство на мир и приемане. Неразрешената скръб възпрепятства голяма част, ако не и всичко, от това движение напред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X