Напишете дума/думи за търсене

Феи, раждания на зайци, оловото в злато - кои са най-големите исторически измами?

От Жената заек от Годалминг до фалшиво съкровище, заблудило Лувъра, и дневниците на Адолф Хитлер, кои са някои от най-успешните измамници и измами, намерили място в историческите книги?

Феите на Котингли
През 1917 г., докато двете малки братовчедки Елси Райт и Франсис Грифитс си играят с фотоапарат в Котингли, близо до Брадфорд, те заснемат поредица от градински снимки с феи в тях. Майката на Елси е първата, която повярвала в автентичността на кадрите – но не била последната. Изображенията били обявени от експерти за истински и „феите от Котингли" бързо станали разпознаваеми по целия свят.

Едва през 80-те години на миналия век братовчедките признават за измамата си – феите всъщност са рисунки на Елси, закрепени в земята с игли за шапки, но въпреки това твърдят, че една снимка е истинска.

Измамата на улица Бърнърс
Една от най-амбициозните измами на всички времена започва в 5 часа сутринта на 27 ноември 1810 г., когато коминочистач пристига на улица „Бърнърс" 54 в Лондон. Интересното е, че г-жа Тотнъм – обитателка на имота, не се била обаждала да търси услугите на такъв.

През останалата част от деня къщата била бомбардирана от поток от търговци и сановници. През нея се отбили пекари, месари, пивовари, търговци, производители на перуки, тапицери, градинари, готвачи и обущари.

Жилището било наводнено с доставки на храна, мебели, пиана и дори орган. След това дошли лекарите, аптекарите, адвокатите и редица индивиди от лондонския елит – включително управителя на Банката на Англия, архиепископа на Кентърбъри и лорд-кметът. За да спре хаоса, полицията затваря улицата.
Зад всичко стои Теодор Хук, който се бил обзаложил с приятел, че може да направи всяка къща най-обсъжданото място в Лондон. През целия ден той наблюдавал тази вакханалия от къща, която се намирала точно срещу номер 54.

Жената, която роди зайци
През 1726 г. млада жена от град Годалминг в Съри предизвиква медицинска сензация, озадачавайки лекарите с необичайното си състояние. Мери Тофт убеждава редица лекари, че след като е видяла голям бременен заек, тя след това ражда котило от дългоухите създания. Джон Хауърд, местен хирург и акушер, присъства на някои от така наречените раждания на зайчета и повярвал на нейната история.

Той информира редица изтъкнати медици, включително хирурга на кралския дом на крал Джордж I Натаниел Сейнт Андре, който продължава да изследва някои от животинските екземпляри, за които Тофт твърди, че е родила. Той заключава, че случаят на Тофт е истински. Но вторият кралски хирург, Сириакус Алерс, определено бил скептичен, което доведе до интензивен разпит на Тофт в Лондон.

Накрая, след заплахи за „много болезнен експеримент", Тофт признава, че всичко е измама. Тя била фалшифицирала ражданията, като пъхала зайците вътре в себе си, въпреки че не е ясно какво я е мотивирало да го направи. Тя била хвърлена в затвора, но скоро освободена, за да изживее остатъка от дните си в Годалминг, известна като Жената заек.

Превръщане на олово в злато
Алхимията – псевдонауката за превръщането на обикновени метали в злато – привлича към себе си доста голям дял шарлатани. Една изключително възмутителна схема е дело на алхимика на херцог Козимо I от Флоренция, Италия. През 1555 г. измамникът тайно създал неузнаваема субстанция от злато, която нарекъл „узуфурен прах" и я раздал на местните аптекари. След това той заявил на херцога, че може да направи злато от някои основни суровини, включително мистериозния узуфур.

Съставките му били донесени и експериментът се оказал успешен. Изумен, херцогът дал около 20 000 дуката за рецептата, преди хитрият измамник да я пренесе във Франция, без да остави никакъв узуфур.

Изфабрикуваното дарение на Константин

Дарението на Константин е документ, за който се предполага, че записва подаряването на огромни количества земя от римския император Константин Велики на папа Силвестър I през четвърти век сл. н. е. Фалшивият текст – който всъщност датира от осми век сл. Хр. – разказва историята за обръщането на императора към християнството и как папата го излекува от проказа. Дарението има голямо влияние върху политиката и религията на средновековна Европа, докато не се доказва, че е фалшификат през XV век.

Дневниците на Хитлер
През 1983 г. германският вестник Stern публикува ексклузивна ексклузия: дневниците на Адолф Хитлер. Но това е просто една история, която се раздухва поради всички погрешни причини. В рамките на две седмици дневниците били разкрити като сложно направени фалшификати. Изглежда, отчаяни да предотвратят изтичане и да защитят своята инвестиция от 2,5 милиона паунда, служители на Stern са отказали да позволят на германски експерти от Втората световна война да инспектират 60-те ръкописни тома, преди да отидат за печат. Но скоро били забелязани исторически неточности и поредицата била посочена като творение на търговеца на антики и художник Конрад Куяу.

Човекът от Пилтдаун
Една от най-големите измами в историята на науката - мистерията зад Човека от Пилтдаун, все още не е разгадана. Когато останките на Eoanthropus dawsoni били открити в Източен Съсекс през 1912 г. от адвоката Чарлз Доусън, се смятало, че еволюционната връзка между хората и маймуните е открита.
Едва през 1953 г. костите наистина са идентифицирани като амалгамация, с помощта на която челюст на орангутан е залепена върху човешки череп.

Преждевременната смърт на Наполеон
Мъж влиза в кръчма в Дувър и заявява „Наполеон е мъртъв!"
Може да звучи като начало на лоша шега, но всъщност е измама. Новината за смъртта на императора прелита през 1814 г. във Великобритания, тъй като това означава, че войната с Франция е приключила. Всъщност Наполеон изобщо не е бил мъртъв. Но с нарастването на обещанието за мир фондовият пазар процъфтява. В резултат на това трима души стават баснословно богати заради инвестиции. Впоследствие те са признати за виновни в измама.

Суперкомпютър за шах... през XVIII век
Машина за игра на шах с удивителната способност да побеждава почти всеки, с когото играе? Сигурно такива неща не е имало до XX век? Е, да, но онези, които са гледали Турчина през XVIII век, биха поспорили с вас. Те виждали механичен човек, седнал пред шкаф, който можел да играе ослепителна партия шах и изглеждал като истински изкуствен интелект.

Истината е, че вътре в шкафа имало сложен часовников механизъм и талантлив шахматист, скрит от погледа на публиката. Турчина е сензация в продължение на 50 години – след дебюта си във Виена през 1770 г. тръгва на турне из Европа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X