Напишете дума/думи за търсене

7 прости, но ефективни начини да защитим гърба

Всеки, който работи на бюро, прав или в друга позиция, напрягаща гърба, знае много добре от каква изключителна важност е наличието на силна гърбина.

Когато сме здрави, изобщо не се замисляме за работата на този или онзи орган. Приели сме ги за даденост и ги забелязваме чак тогава, когато започнат да скърцат. Ако страдате от хронична болка в гърба, то със сигурност потропването върху докторската врата не е далече от плановете ви. Но ако умората в горната задна част от тялото ви е спорадична, то ви предлагаме няколко начина, които може да ви помогнат да я защитите.

Стойката
Ако като малки сте били балерини, гимнастички, танцьорки, знаете колко е задължителна правилната и добре изправена стойка.

Приведените часове пред компютрите със сигурност разказват играта на красиво изправените рамене и гръб.
Един от начините да предотвратите болката в гърба, е да избягвате прекалено дългото седене на бюрото. Правете почивки от време на време. Много е важна удобността на стола, на който прекарвате работното си време. Тялото и гърбът ви трябва да се чувстват добре. Вашите стави имат нужда от това да се движат, за да запазят еластичността и здравето си. Така че не е лошо да ставате често я до машината за храна за нещо полезно, разбира се, я до някоя друга част на офиса, за да се поразкършите.

Килограмите
Ако носите върху плещите и върху гърба си прекалено много товар в буквалния и преносния смисъл, то няма как да нямате болки в гърба. Уверете се, че хранителният ви режим е богат на продукти, пълни с рибно масло и витамин С – вещества, предпазващи мускулите и костите.

Тежести
Една от най-често срещаните причини за оплаквания, свързани с гърба, е неправилното вдигане на тежести. Опитайте се да избягвате да вдигате каквото и да било тежко. Но ако нямате друг вариант, помнете, че трябва да се наведете с изправен гръб, да свиете коленете и да вдигате със силата на ръцете си, а не на кръста и задната част на тялото.

Разтягайте
Разтягането е от особена важност за здравето на гърба. Добре затоплените мускули ни правят по-гъвкави и еластични. Всеки, който спортува, знае колко е задължително загряването преди тренировка. Опитайте се да докоснете върховете на палците на краката си. Не се притеснявайте, ако не успеете. С постоянство се постига почти всичко. Други подходящи упражнения са ходенето, качването по стълби, карането на колело и плуването.

Почивка
Стресът може да се окаже доста допринасящ фактор за болката в гърба. Когато се натрупа напрежение около раменете и горната част на гърба, това може да предизвика главоболие и да причини общо усещане за скованост. Отдавайте се понякога на масаж или на топла вана.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X