Напишете дума/думи за търсене

Защо ушите и носът изглеждат по-големи с напредване на възрастта?

Носът и ушите ви всъщност не растат. Външният вид на носа ни се променя, защото с напредване на възрастта производството на колаген намалява.

„С течение на времето гравитацията взема своето и производството на колаген намалява, което води до по-малка еластичност на кожата", споделя д-р Джейкъб Ринкинен, пластичен хирург в Baptist Health Jacksonville. „Върхът на носа увисва повече, създавайки илюзията, че става по-дълъг и може да започнете да виждате повече костни изпъкналости, защото започвате да губите част от тази мека тъкан или мазнина около костта и хрущяла си."
Така че, да, носът ви може да стане малко по-дълъг, когато върхът му увисне, а гръбната ви гърбица (костна издатина, която някои хора имат на носа) може да стане по-изразена.

„Носът ви има костна структура, хрущялна структура, мускулна структура и структура на кожата. С напредването на възрастта костта започва да се резорбира, така че губите част от тази костна структура и в резултат на това нещата започват да се движат по посока на гравитацията", каза д-р Мюниб Шах, дерматолог в Hudson Dermatology and Laser Surgery в Ню Йорк. „Така че носът ви може да започне да виси малко по-надолу, защото сте загубили много от тези структурни елементи."


Що се отнася до ушите, има само една част от тях, която се променя с времето: ушните миди. „Гравитацията оказва своето влияние върху лобовете през годините и меките тъкани вътре в тях губят своя тонус и еластичност с напредване на възрастта", обяснява д-р Джефри Маркъс, началник на Отделението по пластична, лицево-челюстна и орална хирургия в Медицинския факултет на университета Дюк. Това важи особено за хора, които са носили тежки обеци през целия си живот.


Тъй като с времето еластичността на кожата се губи, върхът на носа може да увисне, създавайки илюзията, че е по-дълъг.
Докато по-дългите дялове може да създадат впечатлението, че ушите са пораснали, но това е просто трик на окото.

Когато децата са на 8 или 9 години, ушите им вече имат около 90% от размера на този двоен орган, който ще имат като възрастни, поради което много хлапета изглеждат все едно имат големи уши, защото ушите им растат по-бързо от тези на останалите. Ако измерите ухото на 10-годишно дете и измерите ушите на родителите му отгоре надолу, те често са с еднакъв размер. Ушите не растат до края на живота.

Може ли да се предотврати?
Добра новина е, че ушите ни всъщност не растат с напредване на възрастта и като избягвате тежки дрънкулки, с които да кичите ушните си миди, може, привидно, да ги предпазите от прекалено разтягане.


А що се отнася до носа?

„Минимизирането на излагането на слънце ще ви помогне да запазите еластичността и производството на колаген", казва д-р Ринкинен. Освен това, ако имате бръчки около носа, които ви притесняват повече от самия нос, той препоръчва да попитате дерматолога си за лазерно лечение или химически пилинг, преди да направите нещо инвазивно като хирургическа намеса.

Въпреки това д-р Маркъс твърди, че единственият реален начин да предотвратите увисването на носа си е по същество превантивната ринопластика. „Ако някой си е правил ринопластика на 20 години и тя е направена с добра поддръжка, тогава вероятно носа няма да висне."
„Няма причина да трябва да „коригирате" външния вид на носа си, освен ако той по някакъв начин не ограничава дишането ви", уточнява д-р Ринкинен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X