Напишете дума/думи за търсене

Причини децата да не искат да ходят на училище и как да им помогнем

Средата на септември се свързва емблематично с училищния звънец и с прекрачването на училищния праг. За 7-годишните палавници това е неповторимо изживяване, а за по-големите е поредната среща с приятелите от класа. Независимо дали детето ви е първокласник или не, вие сте отговорни за това дали началото на учебната година ще е успешно. Защото всичко свършва добре, когато започва добре.“

И на "ветераните" им е необходима малко помощ
Независимо че не са първолаци и че многократно са чували училищния звънец, и на по-големите ученици им е необходима помощ, за да се завърнат в класните стаи без проблеми. На едно 8-9-годишно дете ще му е значително по-трудно да свикне отново на училищния режим, отколкото на едно 14-16-годишно например. Разговаряйте с детето си, обсъдете новите учители, предметите и всички новости в програмата. Колкото по-малко са неизвестните, толкова по-малко проблеми и страхове ще се родят в детската му главица, смятат психолозите. Накарайте го да се обади по телефона на някои свои съученици, да си уговори среща с тях за първия учебен ден, за да не се чувства изолирано и да се аклиматизира по-лесно. Предварително му купете тетрадки, учебници, помагала, за да не се травмира, когато види, че приятелите му вече разгръщат новите книги, а то стои на празен чин.

Смяна на училището
За някои деца смяната на училището е равносилна на започване отначало. Раздялата с предишните съученици, новите предстоящи запознанства - всичко това са поводи за безпокойство. Успокойте детето си, че ще може да вижда старите си приятели, когато пожелае, че новото училище ще му предостави възможност да разшири кръга на запознанствата си. Какъвто и да е случаят, длъжни сте да обясните по подходящ начин защо се налага смяна на училището, за да не сметне детето, че това е вид наказание.


Страх от провал

Много деца не искат да ходят на училище, защото според специалистите страдат от т.нар страх от провал, или училищна фобия. Тези деца обикновено са перфекционисти и това, което истински ги плаши, е дали ще успеят да се справят добре със задълженията си в новата обстановка. Вместо да се изправят пред ситуацията, те се опитват да я заобиколят, като се противопоставят на ходенето на училище.
Причините за училищна фобия са различни.

Взискателни родители - ако амбициозните родители преексплоатират възможностите на детето си и изискват от него повече, отколкото то може да даде, те всъщност му създават огромно напрежение и в крайна сметка детето завършва училище с по-слаб успех.

Родители покровители - които постоянно се опитват да предпазват детето си от всичко. В крайна сметка то не се научава да се справя само, което сериозно затруднява адаптирането му към училищната среда.

Липса на подготовка - когато детето е незряло за възрастта си, то е по-слабо подготвено за училищни занимания и не е в състояние да се развива така добре, както неговите съученици.

Как да му помогнете? Ако детето не желае да ходи на училище и смятате, че се страхува от провал, помогнете му да добие по-голямо самочувствие. Не му възлагайте свръхтрудни задачи изведнъж, а го натоварвайте постепенно.

Стимулирайте инициативата - ако детето ви прояви желание да прави нещо самостоятелно, поздравете го. Дори и да не се справя перфектно, насърчете го, че след провала винаги идва успехът. Покажете му, че го обичате такова, каквото е.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X