Напишете дума/думи за търсене

Бугенвилия - хартиеното цвете

Изключителна палитра от багри, каскада от обилни цветове - това са само някои от определенията за това прекрасно цвете. Ако още нямате от него в колекцията си, незабавно поправете тази грешка.

Особености на вида
В естествената си среда в Южна Америка бугенвилиите са лиани, храсти и дървета. Има както вечнозелени, така и видове с опадащи листа. Първите се срещат във влажните райони на континента, а вторите - в местата със сух сезон.
Листата са прости, ненарязани и светлозелени. Същинският цвят на растението е малък и белезникав, няма декоративна стойност.

Така наречените цветове на бугенвилиията всъщност са прицветниците на същинския цвят, и са тези, които имат значение в градинарството. Те могат да са оцветени в розово, цикламено, виолетово, синьо, червено, бяло, оранжево и жълто. Срещат се и двуцветни прицветници. На някои места наричат бугенвилията хартиено цвете, тъй като цветовете са много нежни и фини и приличат на хартия.

Тънкости при отглеждането
На пръв поглед бугенвилията изглежда трудно за отглеждане цвете, но не е така, стига да се спазват някои основни изисквания. При нашите условия това прекрасно цвете се засажда в саксия, но се отглежда навън. Много подходящо е за зимна градина, където може да вирее целогодишно.

Характерно за него е, че цъфти на периоди, които продължават от 5-6 седмици. След това прицветниците опадат и растението започва да образува нови стъбла и листа. И така се сменя период на цъфтеж с период на нарастване. В много случаи тези периоди зависят и от самите видове бугенвилии, т.е. как са селекционирани да цъфтят.

На начинаещите градинари ще обърнем внимание, че растението се нуждае от ярка слънчева светлина, за да цъфти обилно. Ако е на шарена сянка или се огрява по-малко от пет часа от слънцето, цветето ще нараства предимно на листа и няма да образува много цветове.

Имайте предвид, че бугенвилията не цъфти добре в затворено помещение, затова задължително се изнася на терасата или в градината. Високата влажност се отразява отлично на растението в периода на образуване на цветните бутони, затова трябва да го опръсквате периодично. Щом започне да цъфти, не е необходима голяма влажност. За да цъфти продължително и често, бугенвилията трябва да е здрава и добре гледана. Ето и някои от основните фактори.

Хранителна среда
Може да използвате готова торопочвена смес, в която да прибавите малко едрозърнест пясък. Цветето се пресажда веднъж на 2 години, а по-възрастните представители - на 3-4 години. Преместването на растението трябва да се направи внимателно, за да не се наранят корените. Знайте, че бугенвилията не понася много добре присаждането, затова се прави при необходимост. Освен това не я засаждайте в по-голям съд, тъй като ще образува повече листа, а не цветове. Големината на съда трябва да се увеличава с нарастването на растението.

Торене
В периода на растеж и нарастване, ориентировъчно март - август, цветето се нуждае от редовно подхранване. Най-лесно е да се използва листна тор, подходяща за цъфтящи видове. Препоръчително е да се тори и с комбинирани торове, които съдържат основните макро- и микроелементи.

Резитба
По принцип може да режете растението след всеки цъфтежен цикъл. Така се регулира растежът му, както и формата му, в зависимост дали е храст или дърво.
Често се прави и пензиране на връхчетата, т.е. отстранява се само връхната част на прецъфтялото растение. Така се образува компактна и добре разклонена основа. Освен това имайте предвид, че бугенвилията се разклонява точно под отреза. Затова ако го направите на много високо, може да оголите стъблото. Възрастните растения се режат на няколко сантиметра над почвената повърхност или на стъбленото разклонение.

Място
Със затопляне на времето саксията с бугенвилия трябва да се изнесе навън. Желателно е да се постави на подложка, тъй като ако е директно върху почвата, корените ще проникнат в пръста и после, когато се прибира, ще се разкъсат и растението може да загине. Препоръчително е и саксията да е с добър дренаж за оттичане на излишната вода, както и за да се ограничи прекомерното нарастване на кореновата система.

Покой
Цветето не е студоустойчиво. Няма да загине от първата слана, но тя ще попари листата и цветовете му. Затова с първите признаци на застудяване приберете саксията. Може веднага да изрежете растението, тъй или иначе от стреса ще изсъхне. Намалете поливките и бугенвилията е готова да зимува.

Поливане
В периода на нарастване и цъфтене да се полива обилно с вода със стайна температура. През студените месеци се полива рядко, като това се определя от температурата на помещението, в което се държи. Ако тя е под 12 градуса, поливането не е желателно. През декември и януари може въобще да не се полива.
Ако бугенвилията се постави в по-топло помещение е необходимо да се полива периодично. Наложително е и пръскане на растението, ако въздухът е сух.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X