Напишете дума/думи за търсене

Правилата на малката градина

Сбъднали сте мечтата си да имате малък селски парцел, където да отглеждате собствени зеленчуци и плодове, да се наслаждавате на красивата гледка на цветята и просто да се отпуснете на чист въздух.

Осигурили сте ценните метри открито пространство и започвате да подреждате градината, като се съобразявате с ландшафтния дизайн на малката площ.

Планирате

В началото трябва правилно да планирате цялото пространство. Започнете с разпределението на функционалните зони и тези за къщата и гаража Включете детската площадка, зоните за отдих, градинските площи и други.

Изобщо не е необходимо да изграждате всички възможни обекти в градината наведнъж. Всеки избира за себе си набор от сгради, необходими за комфортно съществуване.

При разделяне на територията на зони около 75% от общата площ трябва да бъде разпределена за градина и около 10% за сгради. Останалите 15% от площта могат да бъдат заети от декоративни насаждения, цветя и зона за отдих. Именно в това съотношение дизайнът на малкия парцел ще изглежда органичен и функционален.

Когато планирате малко пространство, трябва да се придържате към три правила:

1. Не застроявайте малката площ с масивни постройки. За да изглеждат постройките леки и компактни, трябва умело да ги скриете зад храсти или жив плет. Те трябва да бъдат хармонично разпределени по цялата територия.

2. Слепите огради не са подходящи за малката площ, където могат да създадат усещане за изолация и затвореност. Освен това визуално тя ще изглежда още по-малка.

Слепите живи плетове влияят на микроклимата, тъй като циркулацията на естествените въздушни потоци е нарушена. Алтернативен вариант би била мрежа, инсталирана заедно с разсад от катерещи се растения или ограда от колове.

3. Високите дървета не са най-доброто решение за малка площ. Поради развитата система от корени и сянката, падаща от буйната им корона, възможността за красив дизайн на територията ще бъде намалена.

Като имате предвид правилата и препоръките, трябва да начертаете план на обекта, който ще показва местата за изграждане на сгради и засаждане на дървета и храсти, площта, разпределена за зеленчукови и цветни лехи, както и зоните за отдих и местата за поставяне на декоративни елементи.

Избирате стил 

. Естествен (пейзажен) - позволява ви да играете с територията по различни начини. Неравностите и другите недостатъци на обекта са проектирани под формата на езерце с мост през него или алпийски хълм.

Можете да придадете обем на зоната, като аранжирате цветна композиция с различни по цвят, форма и височина растения. Правите пътеки не са подходящи тук.

. Регулярен – основното тук е геометричната композиция по отношение на това кои насаждения ще бъдат организирани симетрично. Този стил обаче е по-подходящ за големи парцели.

Зонирате 

Основната постройка в градината е къщата. Всички останали елементи ще бъдат поставени след нея. Жилищната сграда обикновено се поставя по-близо до входа, с лице към улицата. Много удобно и практично е да сложите гараж върху основата на къщата.

Това местоположение е удобно поради няколко причини:

. една основа ви позволява да спестите ценни метри земя;

. кратко разстояние до изходната врата;

. при лошо време преминаването от гаража до хола е много по-лесно и по-чисто.

Модерният дизайн на малкия парцел не може без включването на стопански постройки. Препоръчва се те да бъдат разположени дълбоко в територията, за предпочитане от северната или северозападната страна. Това разположение няма да създаде сянка за растенията, но ще ви помогне да се предпазите от студения вятър.

Техники за озеленяване и проектиране 

За да превърнете обикновен парцел в красива градина, потопена в ярките цветове на декоративни растения и цветя, допълнена от добре поддържана зеленчукова градина, е необходимо правилно да планирате с помощта на техники за ландшафтен дизайн.

Цветни аранжировки 

Най-добре е да използвате цветни лехи, за да украсите зоната пред къщата и от двете страни на входа. Композициите от цветя, поставени в саксии и контейнери, разположени около района, изглеждат оригинални. „Цветен поток" също ще бъде отлична декорация.

За да разширите територията на тясна зона, трябва да прибягвате до вертикално градинарство. Стенните платна от увивни растения, които се преплитат по решетките на беседките и оградите, ще разширят границите.

Храстови насаждения 

В малка площ не трябва да засаждате много храсти. Предпочитание трябва да се дава само на онези видове, които ще „радват окото" през цялото лято: жасминови храсти, шипки, иглолистни джуджета и др. А разсадът под формата на бръшлян или орлови нокти ще се превърне в отличен жив плет.

Дървета 

На малкия парцел най-добре е да засадите дървета около периметъра, като изберете джуджета и нискорастящи видове.

Зеленчукови лехи 

Към дизайна на лехите със зеленчукови култури трябва да се подхожда творчески. Не трябва да се отказвате от повече използваемо пространство. Правилно засадената маруля, магданоз или цвекло ще бъдат чудесна украса за градината.

Когато проектирате лехи, трябва да се погрижите за декоративни огради. Те могат да бъдат изградени от налични материали: камъни, велпапе, пластмасови бутилки и др. Те ще изглеждат декоративни, но имат и практическа функция - предпазват насажденията от утъпкване.

Ако лехата се повдигне малко над нивото на общото покритие, почвата върху нея ще се затопля по-добре.

Модерна техника за декориране на лехи е засаждането на зеленчуци и билки заедно с цветя. Такива композиции изглеждат очарователни, основното е правилното подреждане на разсада според височината и периода на цъфтеж.

Така че когато перата от лук напуснат градината през август, вместо тях ще останат невенчета, и др. Такава комбинация ще бъде благоприятна за зеленчуците, тъй като много цветя-компаньони отблъскват вредните насекоми.

Лехите в бъчви и други големи контейнери изглеждат много креативни. Предимство е и тяхната мобилност.

Пътеките като техника за

визуално разширяване на границите 

Никой проект за ландшафтен дизайн не може без пътеки. Това лесно се обяснява с факта, че те са нужни за движение при лошо време. Но те също служат и като средство за визуално увеличаване на площта на парцела.

Най-често срещаните материали за пътеки са:

  • каменните плочи изглеждат солидно и естествено. Вместо скъп естествен камък можете да използвате остатъците от облицовъчни тухли, положени с мозайки;
  • дървени дъски или отрези от дърва за огрев - наложително всяка част да се третира с препарати против гниене и влага;
  • например пътечка посипана с чакъл, ще украси малко езерце;
  • с помощта на силиконова форма е възможно да излеете и бетонна пътека, засаждайки пространството между елементите с трева.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X