Напишете дума/думи за търсене

Този тоалетен навик ни прави по-склонни към хемороиди

Ако никога не сте имали хемороиди, вие сте големи късметлии. Ако имате, тогава сте твърде запознати с изключителния дискомфорт, който идва от това конкретно храносмилателно заболяване. Характеризиращи се с болка, сърбеж, дразнене и понякога кървене в аналната област, хемороидите са подути вени в ануса и долната част на ректума. И никой не иска да се занимава с тях.

Въпреки че хемороидите са много лечими и винаги трябва да потърсите медицинска помощ, ако се сблъскате с тях, има един общ тоалетен навик, който ви прави по-склонни към тях.

Ако обичате да се установявате с хубава книга или да превъртате TikTok и Facebook, когато отидете до тоалетната, имаме новина за вас: това свещено време може да ви прави по-податливи на хемороиди.

„Хемороидите са набъбнали кръвоносни съдове в долната част на ректума и ануса. Въпреки че всеки има тези кръвоносни съдове, те стават симптоматични само когато се увеличат или възпалят, което може да се дължи на няколко фактора", казва гастроентерологът д-р Дейвид Л. Шварцбаум. „Една често срещана причина се дължи на седене на тоалетната за продължително време. Това е така, защото когато дупето е в пространството на тоалетната седалка, кръвта ще се събере в най-ниската точка и ще предизвика повишено налягане в кръвоносните съдове в ануса, което води до хемороиди."

Когато седите твърде дълго, гравитацията работи срещу вас, което води до лошо кръвообращение. Седенето за продължителен период от време може да наруши притока на кръв към и от ректалната област, което води до събиране на кръв във вените и ги кара да се подуват.
Въпреки че продължителното седене може да причини хемороиди, прекаленото напрежение по време на изхождане също може.

„Опитът да се „изтласкат" изпражненията също повишава налягането в аноректалните кръвоносни съдове и е друга често срещана причина за хемороиди", отбелязва Шварцбаум. „Често съветвам моите пациенти, когато почувстват желание за дефекация, да избягват напрежението и ако не могат да се облекчат в този момент, да станат и да опитат отново по-късно, когато отново имат желание за това."

Какво е идеалното време за седене на тоалетната?
„Като цяло бих препоръчал да се опитате да ограничите изхождането до най-много 10-15 минути, за да намалите риска от хемороиди", съветва Шварцбаум.

Други съвети за предотвратяване на хемороиди
Ако не седите на тоалетната за дълги периоди от време и въпреки това имате хемороиди, няма защо да се чудите. Навикът за продължително седене не е единствената причина за хемороиди.

„Най-добрият начин да избегнете хемороидите е да пиете много течности, да имате хранителен режим с високо съдържание на фибри, да правите упражнения и да избягвате прекомерно натоварване по време на изхождане. Това е особено важно по време на бременност, водеща причина за появата на хемороиди," казва д-р Джордж Павлоу, гастроентеролог в Gastroenterology Associates of New Jersey.

Предотвратяването на запек също е от ключово значение за превенцията на хемороидите.
Това започва със здравословна диета и най-важното 25-30 грама фибри дневно и адекватна хидратация. Ако това не е достатъчно, може да се наложи да използвате омекотители за изпражненията или лаксативи.

Много е важно да не се потиска изхождането, ако е възможно.

Задържането може да направи изпражненията по-сухи и по-трудни за преминаване към изхода. Трябва също така да поддържате аналната област чиста, за да предотвратите дразнене. Използвайте влажни кърпички или вода вместо суха тоалетна хартия, ако е необходимо. Когато седите на тоалетната, използвайте табуретка, за да повдигнете леко краката си. Това може да помогне за постигане на по-естествена клекнала позиция, което улеснява изхождането без напрежение.

Ако се сблъсквате с хемороиди или имате хронични хемороиди, не забравяйте да го споменете на вашия лекар, за да може да ви помогне да стигнете до първопричината и да ви предостави план за лечение и превенция, който е подходящ за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X