Напишете дума/думи за търсене

Как тенденцията Морнинг Шед може да раздразни кожата и да наруши съня

Нова тенденция става все по-популярна в TikTok, тъй като твърди, че подобрява както качеството на кожата, така и съня.

Идеята зад тренда Морнинг Шед (Morning Shed) е „колкото по-грозен си лягаш, толкова по-красив се събуждаш".
Бюти тенденцията насърчава хората да прилагат продукти като серуми за грижа за кожата, маски за лице, овлажняващи лепенки, предпазители за уста и маски за очи, за да могат да се събудят свежи и сияещи.

Морнинг Шед: рискове и ползи за кожата
Дерматологът д-р Софи Момен, която е консултант в клиниката Cadogan, описва тенденцията като „доста прекомерна и отнемаща време".
Тя казва, че това е още един пример за режими на интензивна грижа за кожата.

„Подготовката за сън с всички тези продукти отнема много време и до голяма степен не е необходима", казва Момен. „Потапянето на кожата в тежки серуми и продукти може да блокира порите и да доведе до пъпки, докато около деликатната зона около очите може да причини образуването на милиуми (бели точки)", предупреждава тя.

Момен също така отбелязва, че спането с активни съставки върху кожата, които са предназначени само за кратък период от време, може да доведе до обезцветяване, дразнене и сухота.
Освен това тя казва, че повечето серуми и кремове ще попият след определен период от време и ако планираната им продължителност на употреба е 10 минути, тогава е малко вероятно да има някакви допълнителни ползи или усвояване след този период от време.

Въпреки това Момен вярва, че една или две от техниките могат да осигурят известна полза.
„Например устните могат да се възползват от интензивна нощна хидратация с маска за устни, а спането с копринени тюрбани също е полезно за намаляване на триенето, къдренето и накъсването на косата", обяснява тя.

Как тенденцията Морнинг Шед може да повлияе на качеството на съня?
Джеф Кан - експерт по съня и главен изпълнителен директор и съосновател на Rise Science, казва, че извършването на определени дейности или спазването на специфични процедури по време на сън може да има уникално въздействие върху здравето поради естествените възстановителни процеси на тялото по време на сън.

„Когато става дума конкретно за маски за сън, повечето от изследванията, които имаме за това дали подобряват съня или не, са в болнични условия", обяснява той. „Това, което знаем от тези проучвания е, че пациентите, носещи маски за сън, са склонни да съобщават за по-добро качество на съня, което предполага, че маските за сън могат да бъдат ефективен, неинвазивен начин за подобряване на съня в болнични условия", заключава той.

Основното предимство на носенето на маска за сън може да бъде способността й да блокира светлината.
„Изследванията показват, че излагането на светлина по време на сън може да увреди качество на съня както и цялостното здраве, така че носенето на маска за сън може да помогне за смекчаване на тези ефекти чрез блокиране на околната светлина и подпомагане на производството на мелатонин", обяснява Кан.
Някои привърженици на тренда твърдят, че залепването на устата или носенето на предпазител за уста също им помага да спят по-добре. Какво мисли Кан?
Той казва, че протекторът за уста може да е полезен, ако скърцането със зъби нарушава съня.

„Скърцането със зъби е по-вероятно да се появи по време на сън и може да причини малки възбуди по време на сън, за които може дори да не подозирате. Това нощно скърцане може да доведе до значителни проблеми със зъбите и често е придружено от други нарушения на съня, което прави предпазителя за уста ключова интервенция", обяснява той.

Така че протекторите за уста и маските за сън могат да бъдат полезни, ако целта ви е по-добър нощен сън.
Кан отбелязва, че изпитването на този вид дискомфорт, докато спите, може да попречи на естественото развитие на етапите на съня и да предизвика реакция на стрес на тялото, увеличавайки възбудата и водещо до чести събуждания.

Съвети, за да извлечете максимума от Морнинг Шед
Ако планирате да добавите тенденцията Морнинг Шед към рутината си, Кан казва, че е от съществено значение да изпробвате всичко, което има потенциал да бъде неудобно или провокиращо безпокойство през деня, било то докато сте будни, или по време на кратка дрямка.

„Това ще ви помогне да се аклиматизирате към усещанията или да направите корекции без натиска да се нуждаете от пълна нощна почивка", обяснява той.
„Избягвайте дебели слоеве продукти, ако имате мазна кожа или сте склонни към черни точки, тъй като това може да доведе до пъпки", казва Момен. „За суха кожа използването на агенти като хиалуронова киселина, пептиди и керамиди за една нощ може да осигури хидратация", добавя тя.

Какъвто и да е вашият тип кожа, не забравяйте да избягвате всичко, което може да предизвика дразнене.
„Избягвайте да оставяте върху лицето си киселини, които не са предназначени за употреба през нощта. Същото важи и за наслояването на активни съставки като ретинол, тъй като това може да причини чувствителност", предлага още Момен.

Ако красотата е целта, Кан казва, че получаването на достатъчно възстановителен сън е една от най-надеждните техники, които съществуват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X