Напишете дума/думи за търсене

Асеновград - горд с древността си

Хиляди български и чуждестранни туристи посещават обновената Асенова крепост.

Асеновград се намира в Южна България. Той е център на община, разположен е по двата бряга на река Чая на територия 615 кв. м. Със своите 50 728 душ жители е вторият в Пловдивска област.

Населяван е още от най-дълбока древност заради съчетанието на планина с равнина, мекия климат и плодородната почва. През него минава и най-удобният проход през Родопите, свързващ Тракия с Беломорието.
В очертанията на днешния град е съществувало тракийско селище, което е продължило живота си и през римско време. Четири светилища на Тракийския конник са открити в района на Асеновград. Загадъчното светилище Белинташ и единственият в света неолитен център - в с. Долнослав, също са в община Асеновград.

Градът е известен като Българския Йерусалим. В Асеновград и около него са построени 4 манастира, 33 църкви и над 200 параклиса, което дава изключителни възможности за развитие на религиозен туризъм.
Хиляди поклонници посещават Рибната църква. Иконата на Богородица в нея се слави с това, че ако човек я помоли за нещо добро и важно, то се сбъдва. Затова е наричана Бързата света Богородица. Под самия храм има аязмо с рибки. Според поверието те изпълняват желания.
Богомолци се тълпят и в Дълбоката църква, която е най-старата в града. Изображението на Божията майка там също е смятано за чудодейно и е окичено от вярващите със златни накити.
Ако попаднете в Асеновград, трябва непременно да посетите храма "Св. Димитър" - единственият, в който богослужението се е водело на български език от момента на освещаването му през 1866 г.

Топ 10

1. Асеновата крепост - наричат я Свещенната порта към Родопите. Тя е не само исторически паметник, но носи и религиозна символика. Конструкцията представлява пръстен, изграден от черкви, манастири и параклиси. Археолозите са разкрили основите на феодален замък, който обхваща комплекс от жилища, църква на управителя, водохранилища и кула, свързани с каменни стълбища. В Асеновата крепост се извисява двуетажният храм "Св. Богородица Петричка" - един от най-изящните образци на средновековната християнска архитектура.

2. Бачковският манастир - сред най-популярните християнски средища в страната и чужбина, втори по големина след Рилския. Обителта е прочута с архитектурното и художественото си богатство. В двора й има 3 църкви, както и костница. Най-притегателна сила обаче за богомолците си остава чудотворната икона на Богородица, датираща от 1311 г.

3. Палеонтологичният музей - най-интересният експонат в сбирката му е динотериум - огромно хоботно животно, което е обитавало блатистите райони преди 8 млн. години. Тежало е повече от 12 т. Музеят притежава и единствения на планетата изцяло запазен скелет на тигър метаилурус.

4. Белинташ - Тракийското светилище, което се намира на 30 км от Асеновград, е прочуто и извън пределите на страната. Скалната му площадка, дълга около 300 м, е осеяна с отвори, улеи и ниши. Според някои специалисти те са служели за жертвоприношения, а други смятат, че представляват звездна карта.

5. Обичаят "Каленица" - изпълнява се единствено в Асеновград на Еньовден, 24 юни. Тогава децата се обличат в бяло, причестяват се в църквата "Свети Никола" и правят шествие. По този начин се възпроизвежда въвеждането на малката Богородица в храма.

6. Есенният фестивал "Маврудово хоро" и новите асеновградски празници - Средновековният панаир и Конкурсът за най-добро домашно вино. Събитията се организират всяка година и привличат все повече участници и гости от страната и чужбина.

7. Пехливанските борби - правят се на 1 февруари, Трифон Зарезан. Те са единствените по рода си в България. Преди да влязат в схватка, състезателите се събличат голи до кръста и се мажат със зехтин. Победителят си тръгва с овен, чиито рога са украсени с варак.

8. Социалните приоритети - община Асеновград провежда политика в помощ на жителите си. Разкрити са много социални центрове за деца и лица с проблеми, отделят се средства за двойки с репродуктивни проблеми. В помощ на нуждаещите се е обществената трапезария, програмите "И аз имам семейство" и "Личен асистент". Съвместно с Медицинския университет в Пловдив общината провежда скринингови тестове за ранна диагностика на рак на дебелото черво.

9. Чая и Родопа - реката и планината обгръщат Асеновград и благоприятстват за мекия му климат и красивата заобикаляща природа. Прочутият "вечерник" в града разхлажда жителите му в адските жеги.

10. Духът на асеновградчани - той е пренесен през вековете и се е запазил и до днес. За мъжете е присъща и борбеност, а жените - нежност и красота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X