Напишете дума/думи за търсене

Фаготерапия, или когато здравето ти зависи от убийци спасители

Антибиотиците, многоцелевото оръжие на медицината, губят ударната си сила. Спешно се търсят алтернативи. В Грузия лекари използват необичаен метод – лекуват болни с вируси, които атакуват болестотворни бактерии. Подходящо ли е това решение?

Всяка година близо четири милиона души в Европейския съюз получават инфекции по време на престой в болници. Поне 40 000 души от тях умират именно вследствие на вътрешноболнични инфекции. Нерядко това се дължи на мултирезистентни причинители. В средата на 90-те години в една японска болница за първи път са установени мултирезистентни бактерии и от тогава разпространението им по света рязко се увеличава. Светът е на границата на пост-антибиотична епоха, в която отново ще продължават смъртните случаи в резултат на инфекции. Световната здравна организация предупреди за това още през 2011 година.

ЛУИЗЕНТАЛ, Германия

В деня, когато Карола Хофман трябва да се прости с крака си, изведнъж всичко се променя. Тя гледа телевизия, крака си е вдигнала високо. Той пулсира, възпалението изпраща все нови и нови бактерии към все повече тъкани. Така е, откакто се помни. Със сигурност е имало и период преди това, но той е погребан под тежкото бреме на болката. Телефонът звъни. За да се изправи, се подпира на две патерици. Карола Хофман, на 52 години, не е забравила какво са й казали лекарите: Ще умрете, ако не ампутираме крака! От отравяне на кръвта. С просто око се вижда как възпалението върви нагоре по костите, унищожава всичко след себе си, води война с тялото й.

Допреди десет години с крака й всичко е било наред. След това при една зимна разходка получава разтежение. На пръв поглед нищо особено. Отокът обаче не спада. Диагнозата – колянното капаче не е достатъчно стабилно, налага се малка операция и толкова. Нещата обаче не спират дотук. Настъпват усложнения, хронични възпаления на надкостницата. Следват почти 100 интервенции. И инфекция със Staphylococcus aureus, малка бактерия, която се среща почти навсякъде, включително и по кожата на една трета от всички хора. Бактерия, която е безвредна, когато човек е здрав. Ако обаче не е, тя предизвиква възпаление на сърцето, кожата, мускулите и белия дроб, токсични шокове и отравяне на кръвта. В този случай бактерията е особено упорита и използва всяко лечение с антибиотик – истинска еволюция – за да става все по-устойчива. Оказва се, че Карола Хофман има MRSA инфекция.

MRSА, резистентна на метицилин стафилококова инфекция. На разговорен език това е синоним за бактерия, която е устойчива на три или повече антибиотика.
„Вероятно ампутацията на крака за мен все пак ще е спасение. И без това го усещам така, сякаш не е мой, а на друг човек", казва Карола Хофман.
Тя вдига телефона. Обажда се брат й. „Имам идея за крака ти", казва той.

ТБИЛИСИ, Грузия

Мция Кутателадзе работи в института по микробиология и вирусология „Елиава" в Тбилиси от 1987 година. Според нея цялата молекулярна биология се базира на бактериофагите.
Бактериофагите или съкратено фаги са вируси, които инфектират бактерии. Само тях. Името им произхожда от phagos (гр. – „лакомник") и обяснява как действат. Фагите убиват значително по-големите от тях бактерии. Прикрепват се с опашните си пипалца към клетъчните им обвивки, впръскват в тях своята ДНК и поемат контрола. От този момент нататък „протеиновата машина" на бактерията започва да произвежда фагови частици. В крайна сметка клетката хазяин се пръска и разпространява стотици нови вируси, които на свой ред търсят бактерии. Фагите се размножават бързо – средно на всеки 20 до 60 минути. Дори когато само няколко фаги попаднат върху бактерията, те вземат надмощие за съвсем кратко време. След като умрат всички бактерии, жизнената основа на вирусите вече е изчерпана и те също изчезват. Това става непрекъснато, навсякъде. В нас и върху нас, в солена, кисела и алкална среда, дори в морските дълбини. Вероятно чрез своите унищожителни способности фагите регулират равновесието на бактериалната флора. Включително във и върху човешкото тяло.

„В 98% от случаите на положителен резултат при тестване за MRSA фагите унищожават бактериите, казва грузинската микробиоложка. - Използваме това от десетилетия."
Действително всяка по-добре оборудвана аптека в Грузия продава бактериофагови терапевтични продукти. Има таблетки и мехлеми, сиропи и спрейове, инжекции и дори тампони.
„За да противодействаме на резистентността на бактериите, разработваме коктейли, в които се съдържат до 40 различни фаги", обяснява Кутателадзе.
Производството на медикаменти на основата на бактериофаги датира почти отпреди сто години – на Запад. Само че потенциалът на фагите там вече е забравен, тъй като е било много по-лесно борбата срещу инфекциите да се води с антибиотици.

Има и друга причина, прекъснала кариерата на фагите. Големите фирми са заинтересовани по-скоро да разработват медикаменти за хронични заболявания, отколкото такива, които помагат в момента и после не се използват повече. Освен това производството на фаги не може да се патентова.
За разлика от това в бившия Съветски съюз антибиотиците винаги са били дефицитни и е имало нужда от алтернативи. В този период институтът „Елиава" е бил центърът на фаготерапията. След разпадането на Съветския съюз методът продължава да се практикува.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X