Напишете дума/думи за търсене

Жената изневерява не за да „взриви“ брака си, а за да остане в него

Жената е предимно моногамно същество, но това разбиране се опираше предимно на нормата през последните 1000 години. Напоследък изглежда жените или изневеряват повече, или са склонни да го признават. Можем ли да говорим за смяна на ролите? Променило ли се е нещо драстично в семейния живот през последните две-три десетилетия?

Изследване, направено от Естел Перел от Университетския колеж в Лондон, показва, че от 1990 г. насам „невярните" съпруги са се увеличили с 40%, докато процентът на мъжете е останал непроменен. Все повече жени започват да се чувстват правомерни за поведение, прието като мъжки прерогатив. Перел изследва психологическия смисъл, мотивацията и въздействието на самите изневери върху жените и остава поразена от резултатите.

Отдалеч всички семейни двойки изглеждат щастливи. Споделят снимки в социалните мрежи, които изглеждат повече от идеалистични, вървят по улиците хванати за ръце, имат натоварен социален живот, добра работа, сладки деца и прочие. Съпрузите изглеждат, в повечето случаи, разумни. Ако всички изневеряващи жени са гневни, неуважавани и неразбрани, то това по нищо не личи. Но жените са като шоколадовите яйца с играчка – никога не знаеш каква изненада има вътре.

Широко разпространено е вярването, че жените изневеряват защото искат да натрият носовете на съпрузите си. Това обаче далеч не е единствената причина. Много от тях се чувстват недооценени и искат да бъдат забелязани. Или просто по някакъв фундаментален начин, нуждите им (сексуални, емоционални и психологически) не са задоволени в брака. Няма жена, която да не желае да бъде поне „малко кучка" в живота си. Има такива, които няма да си признаят, но все пак си мечтаят. По природа ние сме по–подробни и описателни. Представете си, когато разказваме на приятелките си, как звучи обяснението за новите тайни „завоевания" и авантюри. Като велика художествена творба, разбира се!

В по-ранни години изневярата може да е била причината за раздяла или развод, но сега изглежда, че все повече жени не са склонни да изоставят браковете и семействата, които са изградили в продължение на години или дори десетилетия. Жените изневеряват, не за да „взривят" брака си, а за да останат в него.

Конвенционалните разкази за женската изневяра често поставят невярната съпруга в пасивната роля, но истината е друга - жените, все повече, поемат контрола върху собствените си „престъпления".


Социологът Алиша Уокър, която се е заела да прави дисеция на женската изневяра я представя като подривна дейност на традиционните роли на половете. Със сигурност може да се мисли, че една жена, която би направила такова нещо, действа, водена от желание да избяга от нещастен брак. И все пак се оказва, че това не винаги е така: Много от интервюираните от Уокър жени са в бракове, които са функционални. Същите тези жени твърдят, че харесват съпрузите си достатъчно. Те имат имущество заедно и са изградили приятелство. Имат и деца, но в същото време намират брачния живот за невероятно скучен.

Обикновено жените, които изневеряват са тези, които се чувстват финансово независими от съпрузите си и могат да поемат потенциални последици. А днес, те са много тъй като стават все по–високоплатени. Тези жени изглежда установяват, че никаква чувствителност или добра воля от страна на съпрузите им не може да ги спаси от факта, че на всяка арена, от работата до брак и родителска грижа, те винаги правят повече, за да получат по-малко. Всички тези жени, на които им е писнало, на които им е скучно или нещо им липсва и са склонни да изневерят са деца на разведени родители. Вече са преживели трудностите, които един развод може да създаде, но светът сега е различен.

Ролите на мъжете и жените вече се разменят и типичното мъжко поведение да изневеряваш и да искаш да запазиш семейството си, вече не е присъщо само на мъжкия пол. Ранимата жена става рядкост и няма причина нещо да я притесни да изневерява, а после да седне срещу съпруга си и да пърха „влюбено" с мигли. Така че следващият път, когато чуете, че някоя жена е изневерила не е задължително да бъде, за да натрие нечий нос.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X